ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενδιαφέρον νοσηλευτηρίων για σχέδια στήριξης

19 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Μεγάλο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη μέσω των σχεδίων για επιδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και παροχής κυβερνητικών χορηγιών με σκοπό τη διαπίστευση (Accreditation), επέδειξαν νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οι αιτήσεις είναι πέραν των 40 για το κάθε σχέδιο ξεχωριστά.

«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και για τα δύο σχέδια και αυτό καταδεικνύει ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θέλουν να αναβαθμιστούν σε θέματα ποιότητας αλλά και σε θέματα εξοπλισμών και παρεχόμενων υπηρεσιών και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα δηλαδή τη βελτίωση των υπηρεσιών τους».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο επιδότησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νοσηλευτηρίων αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε νοσηλευτήρια, για αγορά νέου/καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με έμφαση στην αγορά υψηλής ή ψηφιακής τεχνολογίας όπως για  αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού ή για κάλυψη πρόσθετων αναγκών.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται στα €5 εκατ.

Όσον αφορά την παροχή οικονομικών κινήτρων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση τους με πρότυπα από Οργανισμούς που εξειδικεύονται στη νοσοκομειακή φροντίδα (ISQua), η αποζημίωση δίνεται αφού αποκτήσουν το διαπιστευτήριο ποιότητας. Σημειώνεται ότι θα τους δοθεί και για τη διαδικασία διαπίστευσης αλλά και για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες.  

Συγκεκριμένα το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται στα €2.5 εκατ.

Η κ. Κωνσταντίνου προσθέτει ότι το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να δώσει απάντηση στα νοσηλευτήρια ένα μήνα αφότου λήξει η προθεσμία για τις αιτήσεις συμπληρώνοντας ότι είναι υπό αξιολόγηση από τις επιτροπές. 

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα