ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας στους πέντε πολίτες με πίεση στην Κύπρο

16 Μαΐου 2022, 14:10

images

Στην Κύπρο το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση ανέρχεται στο 19,8%, δηλαδή ένας στους πέντε πολίτες είναι υπερτασικός, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου.

Με θέμα «Μέτρησε την πίεση σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο», η εκστρατεία διαφώτισης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου,  στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υπέρτασης.

Στη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν πως η συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οδηγώντας παράλληλα σε αυξημένο αριθμό των θανάτων.

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής φαρμακευτικών θεραπειών στα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση», καλώντας το κοινό να μετρά την αρτηριακή του πίεση σε κάθε ευκαιρία και ειδικότερα σε κάθε επαφή με επαγγελματίες υγείας τονίζοντας ότι η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη αν η συστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από 140 ή/και η διαστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από 90.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, δήλωσε ότι στόχος είναι η διάσωση ανθρωπίνων ζωών τονίζοντας ότι η διαφώτιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική ρύθμιση της υπέρτασης, ώστε να αποφεύγονται οι σοβαρές επιπλοκές της.

Ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, ανέφερε ότι η Medochemie στηρίζει όλες τις δράσεις των γιατρών της Κύπρου, για ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους για να ακούσουν με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών και να ωφεληθούν από αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια.

Υπέρταση και κίνδυνοι υγείας

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή, την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα.

Ακόμη, σύμφωνα με αποτελέσματα της έκθεσης «European Society of Cardiology Cardiovascular Statistics 2021», το 25% των ενηλίκων πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας το ποσοστό ανέρχεται στο 32,4%. Σημειώνεται ότι η υπέρταση είναι πιο συχνή στους άντρες (26,5%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (22,3%).

Ασυμπτωματική η αρτηριακή πίεση

Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου οι ειδικοί καθώς η αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Προστίθεται ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, για αυτό η συχνή μέτρηση αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τη ρύθμιση της.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της εκστρατείας πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από διακεκριμένους καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η αρτηριακή πίεση καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της, μέσα από διαφωτιστικά φιλμάκια, επιστημονικά άρθρα και αναρτήσεις στη σελίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στο ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό φιλμάκι της εκστρατείας: https://workdrive.zohopublic.eu/external/

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα