ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας στους 3 ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο πάσχει από καταθλιπτική διαταραχή

04 Ιουνίου 2021, 12:46

images

Ένας στους τρεις ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) στην Κύπρο πάσχει από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, καταδεικνύει κλινική μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020.

Σε αυτήν συμμετείχαν 88 ΣΕΛ ασθενείς, με μέση ηλικία 48 ετών και το 80% των ασθενών ήταν γυναίκες.

Πρόκειται, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, για τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) στην Κύπρο, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Δρ. Κωνσταντίνο Παρπέρη, Ρευματολόγο, Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής, σε συνεργασία με το Δρ. Ανδρέα Χατζηττοφή, Λέκτορα-Ψυχίατρο, το Δρ. Σάββα Ψαρέλη, Διευθυντή Ρευματολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι ΣΕΛ ασθενείς με εκδηλώσεις στο δέρμα, αγγεία, οφθαλμούς, πνεύμονες, αρθρώσεις και χρόνιο πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επίσης η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής όπως για παράδειγμα τη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία των ασθενών με ΣΕΛ. Προστίθεται ότι η έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε ασθενείς με ΣΕΛ, είναι μείζονος σημασίας.

Η μελέτη εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και συμμορφώνεται με τις αρχές της Διακήρυξης του Ελσίνκι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο “Association of clinical characteristics, disease activity and health-related quality of life in SLE patients with major depressive disorder” έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί στον έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό “Rheumatology (Oxford)” και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την μελετήσουν εδώ και στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 https://academic.oup.com/rheumatology/advance-article/doi/10.1093/rheumatology/keab123/6129786?searchresult=1

Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ο ΣΕΛ, κοινώς γνωστός ως λύκος, είναι αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους ιστούς του οργανισμού και προκαλούν φλεγμονή.

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος, των νεφρών, του αίματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων. Η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πολύ συχνά μοιάζει με άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό και τα πραγματικά ποσοστά νόσησης δεν είναι γνωστά, καθώς εικάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα από τα καταγεγραμμένα.

Σχετικά Άρθρα