ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έναρξη ψηφιακού προωθητή υγείας του ΠΟΥ

05 Απριλίου 2024, 11:07

images

Την έναρξη του S.A.R.Α.H., ενός πρωτότυπου ψηφιακού προωθητή υγείας με ενσυναίσθηση ανταπόκρισης που τροφοδοτείται από τη τεχνητή νοημοσύνη (AI), εγκαινίασε ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7 Απριλίου.

Sarah που σημαίνει Smart AI Resource Assistant για την υγεία (Intelligent AI Resource Assistant for Health), είναι ένα avatar που είχε ήδη δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας με άλλο όνομα (Φλωρεντία), αλλά επανέρχεται στην επιφάνεια με ένα νέο μοντέλο γλώσσας και τεχνολογίας και, προς το παρόν, σε οκτώ γλώσσες, συγκεκριμένα: Πορτογαλικά, Αγγλικά , Ισπανικά, Γαλλικά, Ρώσικα, Χίντι, Αραβικά και Μανδαρινικά.

Ο ψηφιακός προωθητής υγείας του ΠΟΥ εκπαιδεύεται να παρέχει πληροφορίες σε όλα τα σημαντικά θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών συνηθειών και της ψυχικής υγείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιστοποιήσουν το ταξίδι υγείας και ευεξίας τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχει την ικανότητα να υποστηρίζει τους ανθρώπους στην ανάπτυξη καλύτερης κατανόησης των παραγόντων κινδύνου για μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, των πνευμονικών παθήσεών και του διαβήτη.

Μεταξύ άλλων μπορεί να βοηθήσει το κοινό στο να έχει πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, τη δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή και την ανακούφιση από το άγχος.

«Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό και η υποστήριξη των χωρών να αξιοποιήσουν τη δύναμη των ψηφιακών τεχνολογιών για την υγεία αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Δρ Τέδρος Αντάνομ Γκεμπρέιεσους.

«Η Sarah είναι ένα δείγμα για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τη τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον για τη βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες για την υγεία με πιο διαδραστικό τρόπο. Καλώ την ερευνητική κοινότητα να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να διερευνούμε την τεχνολογία αυτή με σκοπό να περιοριστούν οι ανισότητες και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες, αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η S.A.R. A.H. τροφοδοτείται πλέον από τη τεχνητή νοημοσύνη αντί για έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο ή σενάριο. Αυτό τη βοηθά στο να παρέχει ακριβέστερες απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο αλλά και στο να συμμετέχει σε δυναμικές εξατομικευμένες συνομιλίες με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από Soul Machines Biological AI.

Η συνεχής αξιολόγηση και βελτίωση στο πλαίσιο αυτού του έργου, υπογραμμίζει τη δέσμευση του ΠΟΥ να φέρει τις πληροφορίες για την υγεία πιο κοντά στους ανθρώπους, διατηρώντας παράλληλα τα πρότυπα δεοντολογίας και περιεχομένου που βασίζεται σε στοιχεία.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα