ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έναρξη λειτουργίας εφημερευόντων ιατρείων

09 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Πρεμιέρα στις 9:00 π.μ. κάνουν σήμερα τα εφημερεύοντα ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων και προσπαθειών υλοποίησης τους, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε η έναρξη των εφημερευόντων ιατρείων από το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, με συγκεκριμένες διευκρινίσεις αναφορικά με το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας τους, πώς οι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) θα μπορούν να παραπέμπονται σε αυτά και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οι υπηρεσίες εφημερίας προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ θα προσφέρονται τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες κατόπιν ραντεβού. Το ωράριο λειτουργίας για τα Σάββατα θα είναι από τις 9:00 π.μ. – 17:00 και για τις Κυριακές και τις δημόσιες αργίες θα είναι από τις 15:00 – 19:00.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες εφημερίας προσωπικού ιατρού παρέχονται σε ενήλικες και παιδιά οι οποίοι είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, σε περιπτώσεις που αφορούν μόνο έκτακτα προβλήματα υγείας που προκύπτουν αυτές τις μέρες και μόνο όταν οι δικαιούχοι δεν έχουν τον χρόνο να επισκεφθούν τον δικό τους προσωπικό ιατρό.

Διευκρινίσεις έκτακτων προβλημάτων υγείας

Για την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών, διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εφημερίας μόνο όταν παρουσιάζουν: Οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, απότομο και έντονο πόνο, επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας ή/και υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Από την άλλη, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας εάν πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις: Για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών, για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ, για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό.

Μόνο με διευθέτηση ραντεβού

Το κοινό είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για να λάβει υπηρεσίες από προσωπικό εφημερεύον ιατρό θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς στο νοσοκομείο που θα διατίθενται οι υπηρεσίες εφημερίας και ακολούθως κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας τους και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, οι προσωπικοί εφημερεύον ιατροί για τη Λευκωσία και τη Λεμεσό θα είναι δυο, ενώ για τις άλλες επαρχίες θα είναι ένας ανά επαρχία και οι παιδίατροι επίσης θα είναι ένας ανά επαρχία.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, για τα περιστατικά που αφορούν ενήλικες οι πολίτες μπορούν στα ακόλουθα νοσοκομεία (1ος πίνακας) και για περιστατικά που αφορούν παιδιά μπορούν να αποταθούν στα αντίστοιχα νοσοκομεία (2ος πίνακας):

Από «σαράντα κύματα» τα εφημερεύοντα ιατρεία

Έπειτα από τρία χρόνια προσπάθειας εφαρμογής των εφημερευόντων ιατρείων, περνώντας από «σαράντα κύματα», μεταξύ αυτών διαφωνίες εμπλεκόμενων φορέων και απεργίες γιατρών, επιτεύχθηκε η έναρξη λειτουργίας τους με απώτερο σκοπό το όφελος των πολιτών και των ασθενών.

Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη της Πέμπτης, οι αρμόδιοι φορείς Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργήσουν ομαλά και θα επιτευχθεί η προσπάθεια για αυτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αναφέρθηκε επίσης ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία βρίσκονταν στο πλάνο του ΓεΣΥ και ότι οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση αυτών. Ακόμη, οι αρμόδιοι φορείς δήλωσαν πρόθυμοι να παρέμβουν εκεί που πρέπει για να λύσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν.

Ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του υπουργείου είναι να προσφερθούν οι υπηρεσίες εφημερίας και σε κέντρα υγείας στις ορεινές και αγροτικές περιοχές, όπως και το να λειτουργήσουν οι εφημερίες και τις καθημερινές.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα