ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εναρμονίζεται η χρήση γεωργικών φαρμάκων

17 September 2019, 10:20

images

Το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 04.09.2019 ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς για να κατατεθούν στη βουλή των αντιπροσώπων για έγκριση αναφορικά με την ορθολογιστική χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιων της κοινοβουλευτικής επιτροπής γεωργίας και φυσικών πόρων για έγκριση. Οι τροποποιητικοί κανονισμοί αφορούν στην καθιέρωση εναρμονισμένων δεικτών κινδύνου και θα διαβάζονται μαζί με τους περί ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων κανονισμούς του 2012. 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση οι τροποποιητικοί κανονισμοί έχουν σκοπό την μείωση του κινδύνου των επιπτώσεων από την χρήση γεωργικών φαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον αλλά και την εισαγωγή ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα γεωργικά φάρμακα.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, εναρμονίζουν τους περί ορθολογιστικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων κανονισμούς του 2012, με την οδηγία (ΕΕ) 2019/782 της επιτροπής της 15ης Μαΐου 2019, για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/128/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου όσον αφορά την καθιέρωση εναρμονισμένων δεικτών κινδύνου.   

Ειδικότερα οι κανονισμοί αφορούν στον εναρμονισμένο δείκτη κινδύνου βάσει επικινδυνότητας ο οποίος βασίζεται στις ποσότητες των δραστικών ουσιών που διατίθενται στην αγορά σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και τον εναρμονισμένο δείκτης κινδύνου ο οποίος βασίζεται στον αριθμό των αδειών που χορηγούνται δυνάμει του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009.

Σχετικά Άρθρα