ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εν μέσω ανησυχιών για την αναστολή δοκιμών της AstraZeneca, χιλιάδες νέα κρούσματα COVID-19

10 September 2020, 08:13

images

Η αναστολή των δοκιμών του εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης του.

Επιπρόσθετα, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 33.550 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και 1.150 νέοι θάνατοι, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να υπερασπίζεται τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Στο Μεξικό οι θάνατοι από τον κορωνοϊό αγγίζουν τους 70.000.

Στην Αυστραλία σημειώθηκαν 51 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και επτά νέοι θάνατοι.

Στη Γερμανία καταγράφηκαν 1.892 νέα περιστατικά μόλυνσης και τρεις νέοι θάνατοι από την COVID-19, στην Βραζιλία καταγράφηκαν πάνω από 128.000 οι νεκροί και τουλάχιστον 4,2 εκατ. το σύνολο των μολύνσεων, ενώ στο Μαρόκο παρατείνεται για ένα μήνα η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα.

Βρετανία

Η αναστολή των παγκόσμιων δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, μετά την ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η AstraZeneca αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, προκειμένου να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.

"Είναι προφανώς μία πρόκληση, ειδικότερα για τις δοκιμές αυτού του εμβολίου," δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

ΗΠΑ 

Τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 33.550 στα 6,38 εκατομμύρια, έναντι 6,34 εκατομμυρίων την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Οι θάνατοι από το νέο κορωνοϊό αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 1.150 στους 190.869 έναντι 189.719 θανάτους την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση.

Στο μεταξύ, τα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 3.310 στα 747.863 έναντι 744.553 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 144 στους 13.991, έναντι 13.847 θανάτων την προηγούμενη ημέρα.

Εξάλλου, μετά τις αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του νέου κορωνοϊού, επιμένοντας ότι πάνω απ` όλα ήθελε να αποφευχθεί ο "πανικός".

Οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων αυτού του βιβλίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για "προδοσία" του αμερικανικού λαού από τον πρόεδρο.

"Ήθελα πάντα να υποβαθμίζω" τον κίνδυνο, εξήγησε ο Τραμπ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γούντγουορντ στις 19 Μαρτίου.

Όταν ρωτήθηκε, σήμερα το απόγευμα, για το θέμα αυτό, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι έκανε αυτή τη δήλωση. "Ήμουν πολύ ανοιχτός, με τον Γούντγουορντ και με οποιονδήποτε άλλο: δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε τον πανικό", είπε.

"Δεν θέλω να φοβούνται οι άνθρωποι, δεν θέλω να δημιουργώ πανικό", επέμεινε ο πρόεδρος, ο οποίος στις αρχές της πανδημίας δήλωνε ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξαφανιζόταν "σαν από θαύμα".

Μεξικό 

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 611 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 4.647 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται πλέον σε 69.095 νεκρούς επί συνόλου 647.507 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει σημειώσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των μολύνσεων είναι στην πραγματικότητα μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Αυστραλία 

Η Βικτόρια, δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία σε πληθυσμό στην Αυστραλία ανέφερε 51 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και επτά νέους θανάτους, σε σύγκριση με τα 76 νέα περιστατικά και τους 11 θανάτους, που είχε αναφέρει το προηγούμενο 24ωρο.

Η αναφερόμενη πολιτεία αποτελεί το επίκεντρο της εξάπλωσης της πανδημίας στην Αυστραλία, ενώ η ημερήσια αύξηση ήταν σε διψήφια νούμερα κατά τις πρόσφατες ημέρες, ενώ εφαρμόζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μελβούρνη.

Η Βικτόρια έχει το 1/4 του πληθυσμού των 24 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, ενώ σε αυτή έχει καταγραφεί περίπου το 75% των 26.516 περιστατικών μόλυνσης από COVID-19 και το 90% των 788 θανάτων.

Γερμανία 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.892 στα 255.366 περιστατικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά τρεις νέους θανάτους στους 9.341 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Βραζιλία 

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 1.075 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 35.816 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 128.539 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σε απόλυτα μεγέθη - τόσο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, όσο και αυτόν των μολύνσεων.

Μαρόκο

Η Κυβέρνηση του Μαρόκου αποφάσισε χθες να παρατείνει κατά ένα μήνα την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που κήρυξε στα μέσα Μαρτίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, μεσούσης της αύξησης των κρουσμάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο διατάγματος που παρατείνει την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε όλη την επικράτεια για την καταπολέμηση της Covid-19", δήλωσε σε σύντομο μήνυμά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης Σαάντ-Εντίν Ελ Οτμανί.

Η νέα αυτή παράταση επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων, όπως ο πρόσφατος αποκλεισμός της Καζαμπλάνκας, της οικονομικής πρωτεύουσας, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, αυστηρό έλεγχο των μετακινήσεων και κλείσιμο όλων των σχολείων την παραμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Με περισσότερα από 1.000 ημερήσια κρούσματα από τις αρχές Αυγούστου, η αύξηση των μολύνσεων στο Μαρόκο ενισχύει την ανησυχία και την κριτική των τοπικών μέσων ενημέρωσης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η χώρα των 35 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει στον τελευταίο της απολογισμό συνολικά 75.721 κρούσματα κορωνοϊού, ανάμεσά τους 57.239 άνθρωποι που θεραπεύτηκαν και 1.427 θανάτους.

Σχετικά Άρθρα