ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμπλουτίζεται το εμβολιαστικό σχήμα

19 Νοεμβρίου 2019, 07:01

images

Νέα εμβόλια εντάσσονται στο εμβολιαστικό σχήμα τα οποία θα χορηγούνται σε παιδιά δωρεάν από το ΓεΣΥ και τον προσωπικό τους ιατρό.

Στο αναθεωρημένο εμβολιαστικό σχήμα του υπουργείου υγείας αναμένεται να ενταχθούν τρία νέα εμβόλια με τη διαδικασία των προσφορών από το 2020 και μετά, σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό του οργανισμού ασφάλισης υγείας Γνώσια Αχνιώτου.

Τα τρία νέα εμβόλια που εντάσσονται στο εμβολιαστικό σχήμα είναι αυτό της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας Α και του μινιγκηδόκοκκου ACWY.

Το εμβολιαστικό σχήμα και τα εμβόλια που εμπίπτουν σε αυτό παρέχονται από το υπουργείο υγείας στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.

Τα εμβόλια αυτά, κυκλοφορούσαν και παλαιότερα στον ιδιωτικό τομέα και χορηγούνταν στα παιδιά από τους ιδιώτες παιδίατρους. Πλέον με την περίληψη τους στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα θα χορηγούνται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε όλα τα παιδιά.

Η πολιτική για το πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών στην Κύπρο διαμορφώνεται και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων, το επίπεδο υγιεινής και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας, καθώς και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας καλύπτονται με εμβόλια κατά των μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων στην Κύπρο, αυτό καθορίζεται από το υπουργείο υγείας, ακολουθώντας τις σχετικές συστάσεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ.) και ειδικότερα του εκτεταμένου προγράμματος εμβολιασμών (ΕΠΕ).

Ένα σωστό και καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι στην πραγματικότητα στοιχείο-κλειδί για ένα υγιές σύστημα υγείας αφού αποτελεί βασικό δείκτη αξιολόγησης του συστήματος υγείας για την κάθε χώρα, αναφέρει το υπουργείο υγείας.

Η τελευταία αναθεώρηση του σχήματος εμβολιασμών έγινε το 2012.

Από την 1η Ιουνίου τα εμβόλια που καλύπτονται από το ΓεΣΥ και παρέχονται δωρεάν σε παιδιά από τους προσωπικούς του ιατρούς είναι αυτό της διφθερίτιδας/ τέτανος/ κοκκύτης/ πολυομυελίτιδα TETRAXIM, της αιμόφιλος ινφλoυέντζας τύπου b ACT-HIB, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου PCV SYNFLORIX, του μηνιγγιτιδόκοκκου C NEISVAC-C, της ηπατίτιδας Β ENGERIX-B, της ιλαράς/ παρωτίτιδας/ ερυθράς M-M-RVAXPRO, της διφθερίτιδας/ τέτανος/ κοκκύτης BOOSTRIX.

Επίσης το εμβόλιο για τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) χορηγείται δωρεάν από το υπουργείο υγείας μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας σε κορίτσια 13 χρόνων.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα