ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΜΑ - ECDC: Δεν βλέπουν ανάγκη 4ης δόσης εμβολίου mRNA για το γενικό πληθυσμό

07 Απριλίου 2022, 06:43

images

Η επιστημονική ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν δείχνουν αυτή τη στιγμή ανάγκη για δεύτερη ενισχυτική δόση (ουσιαστικά τέταρτη δόση) εμβολίου mRNA κατά του COVID-19 για τον γενικό πληθυσμό, επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σχολιάζοντας ανακοίνωση των δύο οργανισμών.

Όπως πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως μια δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου mRNA «θα μπορούσε να δοθεί σε άτομα άνω των 80» και «μπορεί να εξεταστεί για άτομα 60 έως 80 ετών σε περιπτώσεις υψηλού ρίσκου».

«Για όσους βρίσκονται κάτω των 60 δεν υπάρχουν τρέχοντα στοιχεία που να δείχνουν ανάγκη για δεύτερη ενισχυτική δόση», ανέφερε η Επίτροπος επικαλούμενη την κοινή γνώμη που εξέδωσαν ο ΕΜΑ και το ECDC.

Όπως σημείωσε η κ. Κυριακίδου, η κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από συζητήσεις των δύο οργανισμών με τα κράτη μέλη.

Οι δύο οργανισμοί σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει αυξημένο ρίσκο σοβαρής νόσησης μεταξύ των ήδη εμβολιασμένων, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η δεύτερη ενισχυτική δόση να καταστεί αναγκαία για τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μεταξύ 60 με 70 ετών, εάν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση και τα δεδομένα.

Συμφωνούν ωστόσο πως η τέταρτη δόση μπορεί να δοθεί σε ενήλικες άνω των 80, δεδομένου πως θα γίνει ανασκόπηση των δεδομένων σε σχέση με το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης με COVID-19.

Σχετικά Άρθρα