ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλοχεύει κίνδυνος για βιωσιμότητα ΟΚΥπΥ

26 September 2023, 07:17

images

Ορατός είναι ο κίνδυνος να διευρυνθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, εκτιμούν ανώτατοι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, σε περίπτωση υπαγωγής της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ στο Υπουργείο Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων για τη λειτουργία των ΤΑΕΠ και μεταφοράς τους από τον ΟΚΥπΥ κοντά του, πρόταση η οποία φέρνει το ΥΠΟΙΚ σε αντίθετη πορεία καθώς, στο σημείωμα των τεχνοκρατών που εξετάζουν το επίμαχο ν/σ διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ.

Ο ΟΚΥπΥ, από τη διαχείριση των Ασθενοφόρων  έχει έσοδα της τάξης περίπου των €16 εκατ. που καλύπτουν σημαντικό μέρος των ελλειμμάτων του που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στην περίπτωση που ο ΟΚΥπΥ στερηθεί αυτής της υπηρεσίας, σημαίνει ότι θα μειωθούν περαιτέρω τα έσοδα του και το κράτος θα επωμιστεί ακόμη μεγαλύτερο κόστος στο πλαίσιο της ετήσιας χορηγίας του προς τον Οργανισμό.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι μία Εθνική Αρχή δεν είναι ορθό να είναι κάτω από την ομπρέλα ενός οργανισμού και στην προκειμένη περίπτωση του ΟΚΥπΥ ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες υγείας ως ίσος με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα ισχυρίζεται ότι η διατήρηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων κάτω από τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ θα αποτελεί ακόμη μία στρέβλωση στο ΓεΣΥ.

Προειδοποιήσεις τρόικας για βιωσιμότητα ΓεΣΥ και ΟΚΥπΥ 

Το ΓεΣΥ, σύμφωνα με τους διεθνείς πιστωτές, βρίσκεται στο κάδρο των πιθανών κινδύνων για τα δημόσια οικονομικά εξαιτίας κυρίως των ελλειμμάτων που καταγράφει στους προϋπολογισμούς του ο ΟΚΥπΥ.

Κλιμάκιο τεχνοκρατών της τρόικας από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν αναμένεται εντός των λίγων προσεχών ημερών, να έχουν συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά την πορεία του ΓεΣΥ και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΚΥπΥ.

Η εργασία ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας προς το κλιμάκιο της τρόικας, γίνεται με την ευκαιρία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας, των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος.

Στις εκθέσεις τους το 2021 και το 2022 οι διεθνείς πιστωτές έκρουσαν καμπανάκι στις κυπριακές αρχές.

Προειδοποίησαν ότι αν δεν προωθηθούν και θεσπιστούν πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί για αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ και καλύτερου ελέγχου των δαπανών, τότε, κατά την εκτίμηση τους, θα κλονιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, με αρνητικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων του τέως ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ομιλίας του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 ότι τη μη εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυριότερους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Ο ΟΚΥπΥ θα συνεχίσει να λαμβάνει κρατική χορηγία μέχρι το 2026.

Το 2021 ο ΟΚΥπΥ έλαβε χορηγία ύψους €552.168, το 2022 €190.220 και το 2023 αναμένεται να λάβει γύρω €191.5 εκατ.

Ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το έτος 2023 θα είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €725 εκ. και έσοδα ύψους €659 εκ.

Το επίμαχο θέμα των ασθενοφόρων, όπως τροχοδρομείται από το Υπουργείο Υγείας στη βάση του σχετικού νομοσχεδίου εκτιμάται, από τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ ότι θα προσθέσει ένα ακόμη σοβαρό βαρίδιο στα κρατικά ταμεία τα οποία θα υποχρεωθούν, εκ των πραγμάτων, να καλύψουν τις ανάγκες του ΟΚΥπΥ με επιπρόσθετη κρατική χορηγία.

Στη βάση αυτού του επιχειρήματος, ο ΥΠΟΙΚ, όπως πληροφορείται η StockWatch, ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να ανασταλεί η συζήτηση του νομοσχεδίου όταν είχε τεθεί ενώπιον του τον περασμένο Αύγουστο.

Τα (ΤΑΕΠ) του ΟΚΥπΥ, παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε όλα τα περιστατικά ανά το Παγκύπριο τα οποία χαρακτηρίζονται ως επείγοντα και λειτουργούν καθημερινά σε 24ωρη βάση.

Του Λεύκου Χρίστου 

Σχετικά Άρθρα