ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλιπής κάλυψη απινιδωτών στα δημοτικά

25 Ιουνίου 2024, 15:20

images

Σε μόνο έξι από τα 330 περίπου δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στην Κύπρο, έχει εγκαταστήσει αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕΑ), το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Αποτέλεσμα αυτού, οι σχολικές μονάδες, αναγκάζονται να εξεύρουν πόρους για αυτόβουλη εγκατάσταση απινιδωτών.

Την ίδια ώρα, ΑΕΑ έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης (124 σχολικές μονάδες).

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Αθηνά Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, αναφέρει ότι στα δημόσια σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης, το ΥΠΑΝ προβαίνει στην εγκατάσταση ΑΕΑ σε σχολικές μονάδες κατόπιν αιτήματος που αξιολογείται στη βάση ειδικών κριτηρίων, όπως τον αριθμό των προσώπων στη σχολική μονάδα, τη δυσχέρεια πρόσβασης σε ΑΕΑ σε κοντινό σημείο, τη φοίτηση/εργοδότηση προσώπου του οποίου η κατάσταση υγείας αιτιολογεί την ύπαρξη ΑΕΑ και τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων από το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας.

Όπως επισημαίνει η κ. Μιχαηλίδου, σχολεία προχωρούν αυτοβούλως στην εγκατάσταση ΑΕΑ με ίδιους πόρους ή με την εξεύρεση χορηγιών.

Ο συνολικός αριθμός των ΑΕΑ στα δημόσια σχολεία , καταγράφεται στο σχετικό μητρώο που τηρείται από τις Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνει η κ. Μιχαηλίδου, το ΥΠΑΝ μεριμνά για την εκπαίδευση μελών του προσωπικού του στους χώρους όπου εγκαθίστανται ΑΕΑ, έτσι ώστε να διαθέτει, ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια των καθορισμένων ωρών λειτουργίας των σχολείων, ένα τουλάχιστον εκπαιδευμένο άτομο.

Η παροχή εκπαίδευσης στη χρήση ΑΕΑ γίνεται από τις 3 Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας και δίνεται πιστοποιητικό εκπαίδευσης με πολιτική ανανέωσης ανά δύο έτη.

Μ.Μ.


Σχετικά Άρθρα