ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο στο Μπορντό

15 September 2023, 09:46

images

Από αλλαντίαση πέθανε μία Ελληνίδα που έκανε διακοπές στο Μπορντό της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της. Θύματα τροφιμογενούς αλλαντίασης έπεσαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το ίδιο εστιατόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε παντρευτεί τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, τουλάχιστον 12 άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και πολλοί απ' αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Επτά βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.

Οι αρχές κάλεσαν όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια, πρόβλημα όρασης, ξηρότητα του στόματος και παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης στο ιατρικό κέντρο «CHU Pellegrin», επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς «είναι ξένοι τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Γερμανοί», γράφει η εφημερίδα «Le Figaro». «Τα ύποπτα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα, είναι κονσέρβες με σαρδέλες που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

«Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κλουζό. Όπως εξηγεί: «Η αλλαντίαση είναι μια ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί και προκαλείται από νευροτοξίνες της αλλαντίασης 8 τύπων (Α έως Η), οι οποίες προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, προκαλώντας προβλήματα στα μάτια (διπλωπία), δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδίως των αναπνευστικών μυών, και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η αλλαντίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε και μπορεί να είναι πιο σοβαρή στα πιο ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι», λέει ο Δρ Κλουζώ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασης

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα