ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλείψεις σε φάρμακα πίεσης και χοληστερόλης

09 September 2021, 06:05

images

Ελλείψεις σε φάρμακα για πίεση και χοληστερόλη παρατηρούνται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με πολλούς ασθενείς να δυσκολεύονται στην εξεύρεση υποκατάστατων χαπιών, καθώς η έλλειψη παρατηρείται τόσο σε πρωτότυπα όσο και σε γενόσημα χάπια. Την έλλειψη των συγκεκριμένων χαπιών επιβεβαιώνουν φαρμακεία από διαφορετικές πόλεις Παγκύπρια.

Φαρμακοποιός από την Λάρνακα ανέφερε στο YgeiaWatch ότι όντως υπάρχει έλλειψη στα φάρμακα για πίεση και χοληστερόλη αλλά περιμένουν να έρθουν πολύ σύντομα. Φαρμακοποιός στην Πάφο επιβεβαίωσε την έλλειψη για χαπιών για χοληστερόλη και πίεση σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν υποκατάστατα με την ίδια δραστική ουσία.

Φαρμακοποιός από τη Λευκωσία ενημερώνει το YgeiaWatch ότι υπάρχουν κάποια υποκατάστατα γενόσημα, παρόλα αυτά όμως ένας ασθενής μπορεί να μην θέλει να αλλάξει το φάρμακό του καθώς μπορεί να μην είναι τόσο κατάλληλο για την περίπτωσή του.

Την ίδια στιγμή ο φαρμακοποιός από την Λευκωσία αναφέρει ότι αυτές οι ελλείψεις προκαλούν δυσανασχέτηση των ασθενών, και σύγχυση ή ασυνεννοησία με τους προσωπικούς τους ιατρούς. Ακόμη, τα υποκατάστατα φάρμακα μπορεί να είναι πιο ακριβά κάτι το οποίο όπως αναφέρει ο φαρμακοποιός επιβαρύνει οικονομικά τον ασθενή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση των φαρμακοποιών από το ΓεΣΥ, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, το πρόβλημα της έλλειψης αυτών των φαρμάκων ανάμεσά τους το χάπι crestor, αναμένεται να αποκατασταθεί. Ωστόσο, όπως ενημερώνουν οι φαρμακοποιοί αυτές οι ημερομηνίες δεν είναι τελεσίδικες καθώς αυτό εξαρτάται από τους εισαγωγείς των φαρμάκων, έτσι, πολύ πιθανόν να υπάρξει και περεταίρω καθυστέρηση.

Σύμφωνα με φαρμακοποιό υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει υποκατάστατο. Χαρακτηριστικά παρατηρείται έλλειψη φαρμάκου κολχικίνης που χρησιμοποιείται για ρευματοπάθειες καθώς όπως είπε χορηγείται και σε ασθενείς με κορωνοϊό, κάτι το οποίο δεν έχει εγκριθεί, και ίσως για αυτό τον λόγο να παρατηρείται η έλλειψη στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα