ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελλάδα: 4 ακόμα νεκροί αλλά αισιοδοξία για την πορεία της χώρας

28 Μαρτίου 2020, 18:55

images

Σήμερα έχουμε παγκοσμίως ήδη 621.000 κρούσματα και έχουν καταμετρηθεί 28600 θάνατοι ενώ 132.700 ανάρρωσαν. Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα με 105.000 ήδη πιστοποιημένα αλλά με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως να έχουν η Ιταλία με 9000 και η Ισπανία με 7800. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 95 νέα κρούσματα και σύνολο 1062 από την αρχή της πανδημίας. 

Οι 69 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 66 έτη και εξ αυτών οι 12 είναι μόνο γυναίκες. Οι 47 από αυτούς είναι άνω των 65 ετών ή/και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και 5 βγήκαν από ΜΕΘ υγιείς. Σήμερα καταγράφουμε επίσης στην Ελλάδα 4 νέους θανάτους και 32 συνολικά στη χώρα με μέση ηλικία τα 73 έτη. Οι 25 ήταν άνδρες και οι 7 γυναίκες ενώ έχουν γίνει μέχρι σήμερα 14.362 τεστ.

Οι χρόνοι του covid-19

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία παγκοσμίως, ο μέσος χρόνος για την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι οι 5 ημέρες και μέχρι την νοσηλεία - αν χρειαστεί- είναι οι 7 ημέρες, ενώ για τον θάνατο είναι οι 14 με 20 ημέρες. Μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες. 

Πρακτικές συμβουλές από τον κ. Τσόδρα για διατήρηση καλής ψυχολογίας:

- Έγκυρη ενημέρωση.

-Όχι ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις.

-Να διατηρήσουμε την επικοινωνία με οικογένεια και φίλους για να έχουμε "δίχτυ" ψυχικής προστασίας.

-Ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή καπνίσματος και πολύ αλκοόλ.

- Ξεκούραση αλλά και σωματική άσκηση εντός σπιτιού.

-Να μην χάσουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους. Η αποστασιοποίηση δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση και μοναξιά. 

Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι η Ελλάδα λαμβάνει θετικές κριτικές από άλλες χώρες για την έγκαιρη και σωστή αντίδραση στην πανδημία που έχει οδηγήσει σε ήπια αύξηση των κρουσμάτων και καλές προβλέψεις για το μέλλον.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα