ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έλεγχοι ΟΑΥ για κατάχρηση MRI

09 Νοεμβρίου 2021, 06:00

images

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρακολουθεί τη διενέργεια των ιατρικών πράξεων περιλαμβανομένων και των MRI μέσα από το Σύστημα Πληροφορικής, όπως αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του υπουργείου υγείας έπειτα αΠό ερώτημα του βουλευτή των οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Στην απάντηση του υπουργού αναφέρεται ότι ειδικότερα για τις απεικονιστικές εξετάσεις εφαρμόζονται μεταξύ άλλων αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με κανόνες που αφορούν συνδυασμούς παραμέτρων στο σύστημα πληροφορικής οι οποίοι απαγορεύουν συγκεκριμένους συνδυασμούς.  Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περιορισμοί παραπομπών για εξετάσεις βάσει της ειδικότητας του παραπέμποντος ιατρού.

Επίσης, πραγματοποιούνται καθημερινοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι απαιτήσεων ενώ γίνεται και ετοιμασία αναφορών μέσα από τις οποίες ανιχνεύονται τάσεις και συμπεριφορές για τις οποίες γίνεται περαιτέρω διερεύνηση από τον ΟΑΥ.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων δικαιούχων στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 ανερχόταν στις 904,700.

Ο αριθμός των μαγνητικών τομογραφιών (MRI) που έγιναν από 1η Ιουνίου 2019 μέχρι 24 Αυγούστου 2021 είναι 187,785 και ο αριθμός εγγεγραμμένων στο ΓεΣΥ κέντρων που διενεργούν εξέταση MRI στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 είναι 20 παροχείς/ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ακτινογράφοι εργαζόμενοι στους Αξονικούς Τομογράφους των κρατικών νοσοκομείων, από χθες επανέφεραν το μέτρο αποχής από υπερωριακή εργασία με το σύστημα αναμονής και κλήσεων σε παγκύπρια βάση. Το μέτρο αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των τμημάτων αξονικής τομογραφίας κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Οι προγραμματισμένες εξετάσεις κατά την πρωινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων θα εκτελούνται κανονικά.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα