ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έλεγχο των γιατρών ζητά ο ΠτΔ- Να εξετάζεται τί αποφασίζουν

06 Μαρτίου 2024, 05:30

images

Τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσει το medical audit, δηλαδή ο έλεγχος των ιατρικών πράξεων, εξέφρασε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διακυβέρνησης και κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για τα κενά που υπάρχουν στο γενικό σχέδιο υγείας και την απουσία αξιολόγησης των ιατρών, ο ΠτΔ απάντησε ότι όσον αφορά στον ΟΑΥ, θα πρέπει να ελεγχθεί το θέμα των προσωπικών γιατρών.

«Δεν γίνεται σε κάποιες των περιπτώσεων οι παραπομπές από τους προσωπικούς ιατρούς να είναι διπλάσιες από αυτές που βλέπουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσει το «medical audit». Να εξετάζεται τι αποφασίζουν οι γιατροί», τόνισε.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «δεν μπορώ, και έχω μεταφέρει αυτή μου τη θέση, να ακούω ως δικαιολογία ότι προσπαθούμε να βρούμε λογισμικό».

«Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πώς λειτουργούν; Πώς έχουν τα λογισμικά και εμείς δεν μπορούμε να τα έχουμε και το συζητούμε για τόσα χρόνια», διερωτήθηκε.

Θα συγκρουστούν για πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Όσον αφορά τα  πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ο ΠτΔ, ανακοίνωσε ότι θα πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σημείωσε ότι υπάρχουν αντιδράσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι , «είμαστε εδώ, για να συγκρουστούμε, αν χρειαστεί. Θα πρέπει οι κλινικές στα νοσοκομεία μας να έχουν δεσμούς με κλινικές στο εξωτερικό, για να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας».

«Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά ο κόσμος δεν πηγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε.

Όσον αφορά τα θέματα εξειδίκευσης, ο ΠτΔ σημείωσε ότι «δεν μπορεί σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2024 να μην υπάρχουν ειδικότητες και κόσμος να χάνει τη ζωή του».

«Η υγεία και η παιδεία είναι τα δύο θέματα, στα οποία κρίνεται καθημερινά το κράτος», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι είναι δύο τομείς «που για μας αγγίζουν το καλύτερο αύριο που θέλουμε να πετύχουμε σε αυτή τη χώρα».

Για το ΓεΣΥ, επεσήμανε ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση και «είμαστε εδώ, για να τη στηρίξουμε και να την αναβαθμίσουμε».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα