ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτοξεύθηκε στο 10% το ποσοστό θετικότητας κορωνοϊού

05 Ιανουαρίου 2024, 06:34

images

Στο 10% εκτοξεύθηκε το ποσοστό θετικότητας του κορωνοϊού, με τους επιδημιολόγους να συστήνουν την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί, ώστε να αναχαιτιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν τους ένοικους στις στέγες ευγηρίας και στις κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Οι επιδημιολόγοι, εντούτοις, συστήνουν τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους στο γενικό πληθυσμό επειδή πλέον τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι μειωμένα, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη ολοκληρώθηκε από τον προηγούμενο χρόνο.

Πολύ ψηλό το ποσοστό θετικότητας 

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε ότι το ποσοστό θετικότητας έχει φτάσει στο 10%, το οποίο χαρακτηρίζεται ως αρκετά ψηλό ποσοστό, δηλαδή είπε ότι σε κάθε 100 άτομα τα δέκα έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Επεσήμανε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν στο 6% το ποσοστό θετικότητας και απέδωσε τη νέα έξαρση στο νέο στέλεχος κορωνοϊού (το JN.1), το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ήδη έχει εξαπλωθεί και στην Κύπρο.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων από Covid-19, είναι ηλικιωμένα άτομα από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει εμβολιασθεί με την ενισχυτική δόση εμβολίου.

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η νέα έξαρση θα φτάσει στην κορύφωσή της και μετά θα αρχίσει να πέφτει, εκτός και εάν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Συστάσεις για χρήση μάσκας σε γενικό πληθυσμό 

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch συνέστησε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί η νέα έξαρση αναφέροντας ότι «η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο χρόνο και μόνο 20.000 έχουν εμβολιασθεί με την τέταρτη ή την ενισχυτική δόση, συνεπώς τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι μειωμένα με αποτέλεσμα η διασπορά νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού να είναι εντονότερη».

Ο κ. Καραγιάννης, καθησύχασε εντούτοις ότι το πρόβλημα για την ώρα εντοπίζεται κυρίως στους οίκους ευγηρίας και στις κλειστές δομές.

Συνέστησε τη χρήση της μάσκας σε όλους τους πολίτες διότι, όπως είπε, λόγω καιρικών συνθηκών περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε κλειστούς χώρους.  

Τα νέα μέτρα 

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, συστήνεται όπως οι ένοικοι των στεγών ευγηρίας, και άλλων κλειστών δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων τηρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Επίσης, συστήνεται όπως εμβολιάζονται κατά της νόσου Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατόπιν συγκατάθεσης από τους συγγενείς όπου χρειάζεται.

Επιπρόσθετα, εντός των επόμενων ημερών προγραμματίζεται εκ νέου επίσκεψη από κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις στέγες ευγηρίας και τις κλειστές δομές, για τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της γρίπης και της νόσου Covid-19 ή μόνο κατά της νόσου Covid -19.

Επιπλέον, συστήνεται όπως τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης κατά των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων όπως υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση των νοσούντων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα