ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκτός εργασίας οι δύο νοσηλευτές λόγω… αγγλικής γλώσσας

20 Απριλίου 2023, 06:00

images

Εκτός εργασίας παραμένουν δύο νοσηλευτές που κλήθηκαν να εργαστούν εν καιρώ πανδημίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού έχει λήξει το συμβόλαιο εργασίας τους και για την πρόσληψη τους απαιτείται η γνώση αγγλικής γλώσσας.

Σε δημόσιες δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, χαρακτήρισε δύσκολη τη λύση για το εν λόγω θέμα, για το λόγο ότι οι δύο αυτοί νοσηλευτές δεν κατέχουν την γνώση αγγλικής γλώσσας, που ήταν προϋπόθεση για να μεταφερθούν στην κλίμακα Α8.

Όπως εξήγησε, σε όλες οι κλίμακες του δημοσίου, έτσι και στην κλίμακα Α8 απαιτείται η πολύ καλή γνώση των αγγλικών.

«Στη βάση αυτή, όπως έχω πληροφορηθεί, οι δύο νοσηλευτές είχαν κάποιες προειδοποιήσεις για να πληρούν αυτά τα προσόντα», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, «στο τέλος της λήξης του συμβολαίου τους, τους δόθηκε η ευκαιρία για τέσσερις μήνες να γίνει μία αγορά υπηρεσιών, για να μπορέσουν αυτούς τους τέσσερις μήνες να εξασφαλίσουν πολύ καλή γνώση των αγγλικών».

Ωστόσο, δεν δέχθηκαν αυτή την πρόταση. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν καινούργιοι κατάλογοι το Σεπτέμβριο και αν μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν αυτό το προσόν, τότε θα υποβάλουν αίτηση για να μπουν στον κατάλογο.

ΠΑΣΥΝΟ: Οξύμωρο να μην ανανεώνει το συμβόλαιο ο ΟΚΥπΥ

H Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη της και την απογοήτευσή της, για την αντιμετώπιση των δύο νοσηλευτών, σημειώνοντας ότι είναι οξύμωρο ο ΟΚΥπΥ να μην τους ανανεώνει το συμβόλαιό τους.

Όπως αναφέρει, αυτοί οι νοσηλευτές κλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να επανδρώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για δεκάμηνη επίταξή τους, σημειώνοντας ότι η πολιτεία ευχαριστεί δυο νοσηλευτές πρώτης γραμμής απολύοντάς τους.

Η ΠΑΣΥΝΟ επισημαίνει πως «οι νοσηλευτές/τριες εργάστηκαν τέσσερα εξάμηνα σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ», και ότι ο οργανισμός έχει επενδύσει στην εκπαίδευσή τους αλλά και οι ίδιοι/ες απέκτησαν εμπειρία.

Παρόλα αυτά, «παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας, του Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και των Διευθύνσεων του ΟΚΥπΥ ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή για το θέμα των δυο νοσηλευτών, δυστυχώς, μια μέρα πριν εκπνεύσει το συμβόλαιο τού ενός εκ των δυο, τέθηκε εκτός υπηρεσίας χωρίς να διευθετηθεί το θέμα», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε ενημερωθεί και ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος υπέδειξε το προσωπικό του ενδιαφέρον και κατανοώντας το δίκαιο του αιτήματος, είχε δώσει σαφείς οδηγίες στο Υπουργείο Υγείας και τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, που συμμετείχαν στη συνάντηση, να βρουν λύση στο θέμα.

Η ΠΑΣΥΝΟ υπογραμμίζει ότι οι νοσηλευτές δεν δίστασαν και ρίχθηκαν στη μάχη με τον αόρατο εχθρό σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η πολιτεία τους ευχαριστεί.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα