ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για θυροειδή: Στα 308 περιστατικά το 2019

02 September 2022, 12:08

images

Με το μήνυμα «Εντοπίστε τον νωρίς», ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυροειδή αδένα για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και η εκστρατεία αυτή στοχεύει, στην ευαισθητοποίηση του κοινού να επιζητά τον έλεγχο για σκοπούς πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης.

Η εκστρατεία, εντάσσεται στο Πρόγραμμα ελέγχου του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα του ΠΑΣΥΚΑΦ και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κυπριακής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και τη στήριξη της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Σημειώνεται ότι, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους, καθώς επίσης ο έλεγχος του αυχένα μπορεί να γίνει γρήγορα. 

Ακόμη, ο ΠΑΣΥΚΑΦ προσκαλεί τα άτομα με εμπειρία καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα που θα ήθελαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, να ενταχθούν στην Ομάδα ατόμων με εμπειρία καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος.

Για εγγραφή και περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ https://pasykaf.org/el-thyroid-cancer/ .

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο θυροειδή αδένα

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι συνήθως θεραπεύσιμος , εφόσον ανιχνευθεί νωρίς.

Από την άλλη, ορισμένοι τύποι και παραλλαγές του είναι επιθετικοί και δύσκολα ιάσιμοι. Άτομα κάθε ηλικίας από παιδιά έως ηλικιωμένοι, μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται δια βίου καθημερινή φαρμακευτική αγωγή και περιοδικές εξετάσεις μετά τη θεραπεία.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου στην Κύπρο, το 2019 σημειώθηκαν 230 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς στις γυναίκες και 78 στους άντρες, φτάνοντας συνολικά τα 308 περιστατικά.

Υπογραμμίζεται ότι, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος σε συχνότητα στους άντρες. Επιπρόσθετα, ο καρκίνος αυτός είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Μάλιστα, οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών.

Αναφορικά με τα συμπτώματα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, αυτά περιλαμβάνουν την παρουσία εξογκώματος ή διογκωμένων αδένων στο λαιμό και πόνο στην περιοχή, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση ή αλλαγή της φωνής.

Προστίθεται ότι αυτά είναι σημάδια ενός πιθανού όζου του θυρεοειδούς και ότι οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, μερικοί όμως από αυτούς είναι καρκίνοι.

Στις πλείστες των περιπτώσεων, ο καρκίνος αυτός είναι ασυπτωματικός και τα περιστατικά διαγιγνώσκονται τυχαία, ωστόσο είναι σημαντικό τα άτομα που πιθανόν να παρατηρήσουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά να απευθυνθούν άμεσα σε ενδοκρινολόγους για ιατρική αξιολόγηση.   

Άλλοι παράγοντες, οι οποίοι είναι επιβαρυντικοί θεωρούνται το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη και η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα