ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκστρατεία για ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον

24 Απριλίου 2023, 12:18

images

Το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδη αρχή και δικαίωμα στην εργασία υπογραμμίζει το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 24-28 Απριλίου 2023 και εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Vision Zero – Μηδέν Ατυχήματα του Διεθνή Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης - International Social Security Association (ISSA).

Σημειώνεται ότι οι δράσεις ενημέρωσης αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας - International Labour Office (ILO), η οποία φέτος στέλνει το μήνυμα: «Το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδη αρχή και δικαίωμα στην εργασία».

Όπως αναφέρεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ και του ΣΠΟΛΜΗΚ θα συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και δημιουργία κουλτούρας πρόληψης μέσω της ανάδειξης των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρουν τα εργατικά ατυχήματα αλλά και της σημασίας της πρόληψης για την αποφυγή τους και την εμπέδωση ότι η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία είναι ευθύνη όλων.

«Πέρα από τον ανθρώπινο πόνο και το κόστος των ατυχημάτων για τους παθόντες και τις οικογένειές τους, το κράτος και οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με σημαντικό οικονομικό κόστος. Ταυτόχρονα, η επένδυση στην πρόληψη έχει απόδοση 2,2%, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας (EU-OSHA)», προστίθεται.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκστρατείας Vision Zero, το ΕΤΕΚ και ο ΣΠΟΛΜΗΚ ετοίμασαν σύντομο βίντεο με αποδέκτες τόσο τους επαγγελματίες στον κατασκευαστικό τομέα όσο και το ευρύ κοινό, με πρώτιστο στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη της σημασίας της διασφάλισης επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Το βίντεο έχει ήδη υποβληθεί για συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό «International Media Festival for Prevention 2023» ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό ISSA, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που θα πραγματοποιηθεί στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το Νοέμβριο του 2023.

3,355 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 2020, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκαν 3,355 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε χώρους εργασίας, ενώ τα μη θανατηφόρα ατυχήματα φτάνουν σχεδόν τα 2,7 εκατομμύρια, για το ίδιο έτος.

Στην Κύπρο ο συνολικός αριθμός εργατικών ατυχημάτων για το 2020 ανήλθε σε 1527, για το 2021 σε 1433 και για το 2022 σε 1335. Σε ότι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο, καταγράφηκαν 16 το 2020, 5 το 2021 και 9 το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΠΟΛΜΗΚ με την στήριξη του ΕΤΕΚ, πέραν της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, διοργανώνει στις 26-27 Μαΐου 2023, το 8ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Εξοπλισμού και Υπηρεσιών για την Ασφάλεια και Υγεία στα Κατασκευαστικά έργα, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα «Respect Human Rights – Everyone has a Role to Play» και σύνθημα «Focus on People».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προστασία και η ενίσχυση του σεβασμού των ανθραπίνων δικαιωμάτων και η επικέντρωση στον άνθρωπο, για να επιτευχθεί το όραμα «Μηδέν Ατυχήματα».

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα