ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Σκληρόδερμα

28 Ιουνίου 2021, 16:31

images

Η FESCA, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Σκληροδέρματος, είναι έτοιμη να γιορτάσει ακόμη μια  Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος με μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Σκληρόδερμα, γνωστό και ως Συστημική Σκλήρυνση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το θέμα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης της FESCA του 2021 αναγνωρίζει ότι το άτομο με Σκληρόδερμα είναι πολύ περισσότερο από την ασθένεια.

Ένα βίντεο και άλλο γραφικό υλικό αποτελούν μέρος της εκστρατείας και θα κοινοποιηθούν από τα 26 μέλη- συνδέσμους σε 20 χώρες για την ευαισθητοποίηση και κατανόηση του κοινού μεταξύ των εθνικών και διεθνών αρχών και οργανισμών.

Το σκληρόδερμα είναι μια σπάνια, χρόνια αυτοάνοση ρευματική νόσος που προσβάλλει το σώμα με τη σκλήρυνση του συνδετικού ιστού. Το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα μπορεί να υποστούν βλάβη από αυτήν την ασθένεια. Είναι απειλητική για τη ζωή και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν επιτυχημένες θεραπείες για τα μεμονωμένα όργανα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας. Εάν εμφανίσετε παλινδρόμηση, έχετε πρησμένα δάχτυλα και τα χέρια σας αλλάζουν χρώμα, μην καθυστερήσετε και επικοινωνήστε με το γιατρό σας, αναφέρεται.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών.

«Η έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για άτομα με Σκληρόδερμα. Είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα με Σκληρόδερμα να διαγιγνώσκονται το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα », δήλωσε ο Sue Farrington, Πρόεδρος της FESCA.

«Αυτή είναι μια ασθένεια που  αναγκάζει  το άτομο να πορευτεί  διαφορετικά, αλλά είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι θετικό και να αφήσουμε  αυτό που δεν μπορεί να γίνει και πάντα μέσα από μια θετική, εποικοδομητική και αισιόδοξη προοπτική», δήλωσε η Helena Gaspar , ασθενής από την Πορτογαλία.

Σχετικά Άρθρα