ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκστρατεία ενημέρωσης για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία

20 September 2023, 10:10

images

Εκστρατεία ενημέρωσης για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία, διοργανώνει, το Ιατρικό Τμήμα του Όμιλου Χ.Α. Παπαέλληνας, εμπορικού αντιπροσώπου της AMGEN στην Κύπρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενής Υπερχοληστερολαιμίας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η εκστρατεία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας και του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας.

Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

Όπως επισημάνθηκε, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μία συχνή γενετική και κληρονομική διαταραχή, η οποία προκαλεί αυξημένα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο πλάσμα, λόγω μετάλλαξης γονιδίων που ελέγχουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Η FH προκαλεί εναπόθεση LDL χοληστερόλης στα τοιχώματα αρτηριών και πρόωρη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.

Η αθηρωματική πλάκα στενεύει και αποφράζει τα αγγεία, προκαλώντας καρδιαγγειακά συμβάματα όπως στηθάγχη ή έμφραγμα.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου είναι 20 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με FH.

Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, εκτιμάται ότι 50% των ανδρών με FH θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο έως την ηλικία των 50 ετών, ενώ 30% των γυναικών με FH θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο έως την ηλικία των 60 ετών.

Όπως τονίστηκε, από τα 13 εκατομμύρια ανθρώπων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από FH παγκοσμίως, μόνο το 25% είναι διαγνωσμένοι, ενώ οι περισσότεροι υποθεραπεύονται.

Η διάγνωση της FH γίνεται συνήθως μέσω της κλινικής εικόνας, ενώ βασίζεται στην ανεύρεση πολύ υψηλών επιπέδων LDL στο πλάσμα και στην ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου ή/και σημαντικής υπερχοληστερολαιμίας.

Η νόσος αντιμετωπίζεται μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL στα επιθυμητά όρια. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυαστική θεραπεία που αποτελείται κυρίως από αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Η μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και συμβαμάτων όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Κύρια αιτία παγκοσμίως η καρδιαγγειακή νόσος

Η καρδιολόγος, μέλος του ΔΣ της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκήρωσης, Δρ. Βίκη Ζένιου, υπογράμμισε ότι η καρδιαγγειακή νόσος, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Πρόσθεσε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν περισσότερους θανάτους από ό,τι όλες οι μορφές καρκίνου μαζί. (17,3 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος παγκοσμίως)

Η ΚΑΝ προκαλεί >4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 45% όλων των θανάτων. Η ΣΝ και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ευθύνονται για 1,8 εκατομμύρια και 1,0 εκατομμύρια θανάτους, αντίστοιχα

 Περίπου 2.200 Αμερικανοί καταλήγουν λόγω ΚΑΝ κάθε ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 θάνατο κατά μέσο όρο κάθε 40 δευτερόλεπτα.  Ευθύνεται για το 10% του παγκόσμιου φορτίου νοσημάτων (DALY).

 Το 2015, η ισχαιμική καρδιακή νόσος ήταν η κύρια αιτία ετών απολεσθείσας ζωής (YLL), αντιπροσωπεύοντας το 9,5% των YLL παγκοσμίως.

Η Καρδιολόγος, Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ.Ήρα Ηρακλέους επεσήμανε ότι η οικογενής υπερχοληστερολαιμίας είναι γενετική κατάσταση που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και προσβάλλει 1/250 περίπου άτομα.

«Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, αυξάνει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου σε νεαρότερες ηλικίες. Άνδρες με FH νοσούν με Στεφανιαία Νόσο (ΣΝ) 10-20 χρόνια νωρίτερα, ενώ οι γυναίκες 20-30 χρόνια νωρίτερα. Αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30% στις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 60 ετών και κατά 50% στους άνδρες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η Πρώιμη θεραπεία και σε παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο Στεφανιαίας Νόσου εως 80%», είπε.

Σύμφωνα με διεθνείς φορείς, ένας σημαντικός παράγοντας στην υποδιάγνωση και υποθεραπεία είναι η ελλιπής ενημέρωση του κοινού.

Υπογραμμίστηκε ότι είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του κοινού για να γίνει ευρέως γνωστό ότι η έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα άτομα με FH.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

  • Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξαρτήτου προφίλ (άνδρας, γυναίκα, νεαρός, μεσήλικας, αδύνατος, παχύσαρκος, γυμνασμένος, αγύμναστος) καθώς μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.
  • Η FH αποτελεί μια απειλητική για τη ζωή νόσο καθώς είναι συχνή και μπορεί να οδηγήσει αθόρυβα σε καρδιαγγειακά επεισόδια ακόμη και σε νεαρή ηλικία.
  • Δεν γίνεται διάγνωση της FH στην πλειοψηφία των περιστατικών.
  • Άνθρωποι όλων των ηλικιών ακόμη και νεαροί βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζουν.
  • Συστήνεται ακόμη και σε νεαρή ηλικία η επίσκεψη στο γιατρό για έλεγχο της χοληστερόλης ακόμη και αν δεν εμφανιστούν συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν FH.
  • Υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν με ασφάλεια να ρυθμίσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. - Η έγκαιρη πρόληψη και θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να σώζει ζωές.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα