ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκστρατεία ελέγχου συμμόρφωσης για διαχείριση ιατρικών αποβλήτων

08 Ιανουαρίου 2024, 14:58

images

Το Τμήμα Περιβάλλοντος αρχίζει εκστρατεία ελέγχου συμμόρφωσης με υποχρεώσεις για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από ιατρεία.

Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον περί Αποβλήτων Νόμο (Ν.185(ι)/2011) οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία), ως παραγωγοί επικίνδυνων αποβλήτων, είναι υπόχρεοι να εξασφαλίζουν ότι τα μολυσματικά και τοξικά απόβλητα που παράγουν διατίθενται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων με τις οποίες να τηρούν γραπτή συμφωνία συνεργασίας για την ορθή διαχείρισή τους.

Το Τμήμα σημειώνει ότι σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης προς τους υπόχρεους ιατρούς και αφού έχει δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο για συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αρχίζει το πρώτο τρίμηνο του 2024 παγκύπρια εκστρατεία για έλεγχο συμμόρφωσης των παρόχων υγείας σε ιατρεία για διακρίβωση των πιο πάνω.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι επιθεωρητές του Τμήματος θα λαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία, που περιλαμβάνουν εξώδικη ρύθμιση μέχρι €4.000 ή ετοιμασία έκθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη, συμπληρώνεται.

Σχετικά Άρθρα