ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκπρόσωπος: Να αναλάβουν ευθύνες για το ΓεΣΥ

24 Οκτωβρίου 2023, 19:02

images

Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για την εφαρμογή, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία του ΓεΣΥ με ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, να σχολιάσει το γεγονός ότι αύριο παραλύουν τα νοσοκομεία λόγω της απεργίας των εργαζομένων και ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να βρεθεί κάποια λύση στο θέμα αυτό.

«Έχουμε ενημερωθεί και εμείς για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν (οι εργαζόμενοι). Να σημειώσω ότι ναι το ΓεΣΥ παραμένει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας από την ίδρυσή της. Υπάρχουν νομοθεσίες που έχουν εγκριθεί, που έχουν συμφωνηθεί, που είναι γνωστές εδώ και καιρό. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για την εφαρμογή, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία του ΓεΣΥ με ύψιστη προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις χωριστές συναντήσεις τόσο με τον ΟΚΥπΥ όσο και με τον ΟΑΥ, στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργείου, «ακριβώς για να μπορέσουν να τεθούν επί τάπητος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκείνες οι βελτιωτικές κινήσεις, εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις που στο τέλος θα έχουν αποδέκτη τον Κύπριο ασθενή», όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος ή η Υπουργός Υγείας θα έχουν κάποια επαφή με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς ώστε να αποφευχθεί η απεργία, ο Εκπρόσωπος είπε πως «στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια συνάντηση. Όμως ούτε μπορούν να πραγματοποιούνται συναντήσεις υπό το φως απεργιακών μέτρων. Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας θα ήταν νομίζω αυτονόητο να αποφεύγεται στο μέγιστο βαθμό αυτή η λήψη μέτρων», πρόσθεσε.

«Την ίδια στιγμή εξ όσων έχω ενημερωθεί έχει πραγματοποιηθεί και χθες μια συνάντηση του ΟΚΥπΥ και των εκπροσώπων των οργανώσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θέμα της βιωσιμότητας του ΟΚΥπΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Λετυμπιώτης αφού σημείωσε πως στη χθεσινή σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν παρών και ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και του ΓεΣΥ είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς.

«Ως Κυβέρνηση ακριβώς για αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων από την παρούσα διακυβέρνηση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί μια σειρά συναντήσεων και με τον ΟΚΥπΥ και με τον ΟΑΥ, στην παρουσία και των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε, να μπορέσουμε να λαμβάνουμε μέτρα», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης για ένα χρόνο της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους προς τον ΟΚΥπΥ εάν και εφόσον ληφθούν την ίδια στιγμή κάποια μέτρα, κάποιες ενέργειες από πλευράς του Οργανισμού.

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κλίνες στα νοσηλευτήρια για τραυματίες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε πως στο παρόν στάδιο αυτό δεν είναι μια ορατή παράμετρος. «Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. Εάν παραστεί ανάγκη να είστε βέβαιοι ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η παράμετρος στις αναλύσεις που κάνουμε», επεσήμανε.

«Θα πρέπει να αξιολογούμε διαρκώς τα δεδομένα. Δεν πρόκειται να μην προλάβουμε έγκαιρα να λάβουμε τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα