ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκθεση ζητά η Κομισιόν για τις δαπάνες στην υγεία

06 Φεβρουαρίου 2020, 07:11

images

Εμπεριστατωμένη έκθεση για τις δαπάνες που διαμορφώνονται στον τομέα της υγείας και ειδικότερα ενόψει της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και την ένταξη στο σύστημα των ιδιωτικών κλινικών ετοιμάζουν οι κυπριακές αρχές, καθ’ υπόδειξη της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αφορμή για την ανάγκη υποβολής έκθεσης προς τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, αποτέλεσε η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της πρόσθετης δαπάνης ύψους €70 εκ. για κάλυψη πιθανών νέων υποχρεώσεων του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ) προς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Την έκθεση ετοιμάζει το γραφείο του επιτρόπου κρατικών ενισχύσεων σε συνεργασία με τα υπουργεία υγείας και οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες εγείρουν σειρά ερωτημάτων και αναμένουν την έκθεση των κυπριακών αρχών ώστε να διαμορφώσουν άποψη, κατά πόσο η ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ του ποσού των €70 εκ. το οποίο μελλοντικά ενδέχεται να καλύψει ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών, αποτελεί ή όχι κρατική ενίσχυση.

Οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί για τα επόμενα χρόνια στον τομέα της υγείας λόγω της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν αφήνουν αδιάφορες ούτε τις εποπτικές αρχές της ΕΕ, ούτε τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Όλοι προειδοποιούν, υποδεικνύοντας κινδύνους εκτροχιασμού από τους δημοσιονομικούς στόχους, αν δεν υπάρξει αυστηρή επιτήρηση των δαπανών που αφορούν στο ΓεΣΥ.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το YgeiaWatch από άτομα τα οποία έχουν γνώση του ζητήματος αυτού, επεσήμαναν ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού άρχισε να παρακολουθεί το θέμα μετά την απόφαση του υπουργικού για τα €70 εκ.

Το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει τον περασμένο Δεκέμβριο να δεσμεύσει κονδύλι ύψους €70 εκ. στους προϋπολογισμούς του υπουργείου υγείας 2021 και 2022, το οποίο θα αποτελεί εγγύηση για την τήρηση των οικονομικών όρων που προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών κλινικών.

Με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή, ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ είναι ισοσκελισμένος, με δαπάνες και έσοδα €1,2 δισ.

Τα έσοδα προκύπτουν από τις εισφορές των ασφαλιζόμενων και η αρχική δέσμευση ήταν ότι ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ δεν θα περιλάμβανε απευθείας επιδοτήσεις από το κράτος.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα