ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκθεση στον ΟΗΕ για δικαιώματα πολιτών με αναπηρίες

04 Οκτωβρίου 2023, 14:50

images

Στην ετοιμασία έκθεσης προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρίες στην Κύπρο, προχωρά η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και η Παγκύπρια Συμμαχία για την Αναπηρία.

Όπως τονίζει η ΚΙΣΟΑ, ό λόγος που θα προχωρήσει σε αυτή την έκθεση είναι  οι ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες οδήγησε τα άτομα με αναπηρίες, η κυβέρνηση της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία υπέβαλε το έτος 2016 την 1η Παράλληλη Έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονταν οι απόψεις των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες και των οργανώσεων τους αναφορικά με την πρόοδο που έγινε προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κύπρου όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και την πορεία υλοποίησής της μέχρι τότε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει η ΚΙΣΟΑ, εξετάστηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και δημοσιεύτηκαν οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής αυτής, οι οποίες, δυστυχώς όπως σημειώνουν, δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Κυπριακή Δημοκρατία και εξακολουθούν να μην υλοποιούνται στην πράξη.

Η έκθεση προς τον ΟΗΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει με τεκμηριωμένο τρόπο τις θέσεις των ατόμων με αναπηρίες και των οργανώσεων τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σημειώνονται στην Κύπρο, καθώς και εισηγήσεις για υλοποίηση του κάθε άρθρου της Σύμβασης ξεχωριστά

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στα δικαιώματα εκείνα που οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες θεωρούν ότι αποτελούν τις προτεραιότητες του κινήματος.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης ανάλυση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο με έμφαση σε ζητήματα όπως είναι αυτά της διαβούλευσης, κοινωνικής συμμετοχής και ενσωμάτωσης, μη-διάκρισης, προσβασιμότητας, ίσης μεταχείρισης ενώπιον του νόμου, ανεξάρτητης διαβίωσης, εκπαίδευσης, υγείας, εργασίας και απασχόλησης, επαρκούς βιοτικού επιπέδου, πρόσβασης στον πολιτισμό, του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κ.ά.

Τέλος,  η  ΚΥΣΟΑ ζητά όπως όλες οι οργανώσεις για άτομα με αναπηρίες συνδράμουν στην κατάθεση συγκεκριμένων εισηγήσεων με παραδείγματα, μαρτυρίες, βιντεογραφημένες συνεντεύξεις και καταθέσεις ατόμων με αναπηρίες αλλά και των οικογενειών τους.

«Είναι υποχρέωση της χώρας μας να σεβαστεί αρχικά και να υλοποιήσει στη συνέχεια τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της με αναπηρίες, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία του πλανήτη μας», προσθέτουν.

 

 M.M.

Σχετικά Άρθρα