ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκκρεμεί η νομοθεσία για παροχές στα άτομα με αναπηρίες

01 September 2022, 06:00

images

Σε εκκρεμότητα παραμένει, η ετοιμασία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, η οποία να συνάδει με τη Σύμβαση του ΟΗΕ, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Σε επιστολή του στη βουλή, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ), Ανδρέας Ζαχαριάδης, με οδηγίες από τον Υπουργό Εργασίας, αναφέρεται στην καθυστέρηση ετοιμασίας της εν λόγω ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, κάνοντας μία χρονική αναδρομή στα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, όλα τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις που τέθηκαν σε υπόμνημα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λήφθηκαν υπόψη αρχικά το 2018 και το 2019, κατά τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου πολιτικής για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και παροχές και στη συνέχεια στην παρούσα φάση, για τη διαμόρφωση μιας νέας νομοθεσίας «περί παροχής οικονομικής και άλλης υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρίες».

Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 ,το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19.12.2017 και περιλάμβανε την Δράση αρ. 20 «Αυξήσεις στα υφιστάμενα επιδόματα και τρίμηνη δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής και νέας νομοθεσίας για τις αναπηρικές παροχές και υπηρεσίες».

Ακολούθως, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, το 2018 πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση, με έρευνα μέσω ειδικού ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν 149 άτομα, οργανώσεις και επαγγελματίες για την αναπηρία.

Τα αιτήματα των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες που είχαν υποβληθεί από το 2017, αφορούν αυξήσεις στα μηνιαία επιδόματα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ). Οι συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λήφθηκαν επίσης υπόψη.

Ο κ. Ζαχαριάδης, προσθέτει ότι το Μάιο του 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αυξήσεις και επεκτάσεις των επιδομάτων φροντίδας και διακίνησης του ΤΚΕΑΑ, με συνολική επιπρόσθετη δαπάνη €4,2 εκατ. ετησίως ή αύξηση 31%, με 6.000 περίπου επωφελούμενους, άτομα τυφλά, με τετραπληγία ή παραπληγία κ.ά.

Σημειώνει ακόμη, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την ανάγκη για επανατοποθέτηση και στόχευση της αναγκαίας παρέμβασης του κράτους στη βάση του είδους της αναγκαίας υποστηρικτικής υπηρεσίας και του βαθμού ανάγκης της από κάθε άτομο με αναπηρία, με άξονα ένα νέο πλαίσιο αρχών πολιτικής και με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας ενιαίας νομοθεσίας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τον Ιανουάριο του 2021, την κατ' αρχήν συμπερίληψη στον κατάλογο των προτεινόμενων προς συγχρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία έργων, του έργου για ένα νέο Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, με προβλεπόμενη δαπάνη €30 εκατ. κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το έργο δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί αναλυτικά, αφού η υλοποίησή του θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας.

Οι πυλώνες που συμφωνήθηκαν

Στην επιστολή του ο κ. Ζαχαριάδης, σημειώνει ότι σε συνάντηση της τέως Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων στις 28.3.2022, συμφωνήθηκαν οι πυλώνες του περιεχομένου της νέας νομοθεσίας.

Οι πυλώνες αυτοί αφορούν: (α) την εισαγωγή νέων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου, (β) την αποδέσμευση από τη νομοθεσία του ΕΕΕ των αναπηρικών παροχών όπως του αναπηρικού επιδόματος επιχορήγησης κατ' οίκον φροντίδας εφόσον θα ενσωματωθούν στη νέα νομοθεσία, και (γ) την ενδυνάμωση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να καταστούν πάροχοι των νέων υπηρεσιών τα άτομα με αναπηρίες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 30.3.2022, αποφάσισε να εγκρίνει τη διαμόρφωση από την Επίτροπο Νομοθεσίας του νομοσχεδίου που θα προβλέπει για την κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες, στη βάση των αποτελεσμάτων του κοινωνικού διαλόγου που θα διεξαχθεί.

Ακόμη, με επιστολές του Υπουργείου Εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων στις 23.5.2022 και 20.6.2022, έχει προσκληθεί η ΚΥΣΟΑ και το ίδιο θα γίνει σε εύθετο χρόνο και με άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, για κατ' αρχήν κατάθεση των απόψεων και εισηγήσεων τους, ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ώστε η διαβούλευση να στηριχτεί σε ένα δομημένο και συστηματικό διάλογο με την όσο το δυνατόν στενότερη εμπλοκή και συμμετοχή των εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρίες στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Σχετικά Άρθρα