ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έκκληση Υπουργού Υγείας στους νέους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες

14 Ιουνίου 2021, 15:50

images

Χρειαζόμαστε νέο αίμα, χρειάζεται να θωρακίσουμε τους συνανθρώπους μας ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στο  Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο.

Στo πλαίσιo των εορτασμών της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας, το ΓΕΕΦ, η Αστυνομία Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου με την υποστήριξη μελών του SupportCY συνδιοργάνωσαν σήμερα εθελοντικές αιμοδοσίες στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς  «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο, ΚΕΝ Λάρνακας, «Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου» στην Κλήρου, «Δημητράκη Χριστοδούλου και Φώτη Πίττα» στη Σωτήρα, «Λοχία Σοφρωνίου Αβήβου» στη Λεμεσό, «Χρήστου Κκέλη και Μιλτιάδη Στυλιανού» στην Πάφο.

Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας στο Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο, διοργανώθηκε σύντομη συμβολική εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου και άλλοι επίσημοι.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στον χαιρετισμό του είπε πως σήμερα γιορτάζουμε για ακόμα μια χρονιά την τόσο σημαντική Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη. Μια ομάδα συμπολιτών μας, ανέφερε ο κ. Ιωάννου λειτουργούν ως ευεργέτες προσφέροντας ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Η χώρα μας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας μπορεί να υπερηφανεύεται για τους χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες, που πετυχαίνουν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο ανάμεσα στις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος που να προέρχεται από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Οι 70 χιλιάδες μονάδες αίματος που συλλέγονται και οι 140 χιλιάδες παράγωγα αίματος που μεταγγίζονται κάθε χρόνο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, αποδεικνύουν τον αλτρουισμό και την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τους πολίτες της Κύπρου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, συνέχισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αλλά και για την ελπίδα που προσφέρετε καθημερινά στους πάσχοντες συμπολίτες μας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους εσάς τους εθελοντές αιμοδότες για το δώρο ζωής που δίνετε απλόχερα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη δεν εορτάζεται όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν με μεγάλες εκδηλώσεις στην παρουσία πλήθους κόσμου, συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας είπε όμως πως το μήνυμα της είναι πιο ηχηρό από κάθε άλλη φορά. «Και αυτό γιατί οι αιμοδότες μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας δεν άφησαν την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει. Λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας και υγείας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα συνέχισαν να προσέρχονται με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς για αιμοδοσία. Διασφάλισαν και τούτη τη φορά την επάρκεια και την ασφάλεια παραγώγων αίματος μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» είπε.

Το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, δεν μένει μόνο στις ευχαριστίες. «Δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του και αναγνωρίζοντας πλήρως τη σημασία της αιμοδοσίας στον τόπο μας έχει εντάξει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Κέντρου Αίματος. Ενός έργου συνολικής αξίας 4,3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε όλοι περήφανοι για τις νέες πρότυπες εγκαταστάσεις μας μέσα από τις οποίες θα επωφελούνται όλοι οι πολίτες» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, χρειάζεται να θωρακίσουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πάσχοντες συμπολίτες μας» κατέληξε.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης στον χαιρετισμό του είπε πως οι αιμοδοσίες που διοργανώνονται σήμερα σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με το σύνολο του προσωπικού της είναι πράξη εθελοντικού χαρακτήρα που καταδεικνύει την αγάπη και τη μέριμνα του κάθε αιμοδότη προς αυτούς που χρειάζονται αίμα ως μέσο θεραπείας και αποκατάστασης. Οι σημερινές αιμοδοσίες δείχνουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα της Εθνικής Φρουράς και ότι η Εθνική Φρουρά είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία ανέφερε ο Αρχηγός.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου στον χαιρετισμό του είπε πως στη γιγαντιαία προσπάθεια που καταβάλλεται στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας η προσφορά του Αστυνομικού Σώματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτονόητη και δεδομένη. «Η Αστυνομία είναι ταγμένη στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας στο σύνολο της. Γίνεται ξεκάθαρο στον κάθε αστυνομικό από την ημέρα που εντάσσεται στις τάξεις του Σώματος ότι προτεραιότητα στην αποστολή του έχει η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Η Αστυνομία υπήρξε ένας από τους πρώτους οργανισμούς που εντάχθηκαν στην οργανωμένη αυτή προσπάθεια με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα έναν από τους βασικούς οργανωμένους φορείς εθελοντικής αιμοδοσίας» είπε.   

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι Αρχηγοί Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς και μέλη των δύο σωμάτων για την πολύτιμη προσφορά τους στην αιμοδοσία.

Βραβεύτηκαν επίσης η Τράπεζα Κύπρου για τη διαχρονική στήριξη της προς το Κέντρο Αίματος και μικρός αριθμός αιμοδοτών, στο πρόσωπο των οποίων τιμήθηκαν όλοι οι ανώνυμοι εθελοντές αιμοδότες.

Η εκδήλωση και οι αιμοδοσίες είναι υπό την υψηλή προστασία της συζύγου του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίας Άντρης Αναστασιάδη.

Σχετικά Άρθρα