ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκδικητική πορνογραφία: 65 περιστατικά τα τελευταία πέντε χρόνια

13 Ιουλίου 2022, 16:34

images

Τα τελευταία πέντε χρόνια καταγγέλθηκαν συνολικά 65 περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας, εκ των οποίων τα 17 αφορούσαν θύματα άντρες.

Σε απάντηση προς ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, ανέφερε ότι, κρίνεται σκόπιμο όπως στη σχετική νομοθεσία του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2021, και ειδικότερα στο άρθρο 9, να περιληφθεί και η ποινικοποίηση των εν λόγω εγκλημάτων με θύματα άνδρες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι από τα 65 αυτά περιστατικά, τα 12 διερευνήθηκαν στo πλαίσιo του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2021, ενώ πριν την ψήφιση αυτή της νομοθεσίας, τα αδικήματα που καταγγέλλονταν διερευνώντο σύμφωνα με τον νόμο για την παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Νομοθεσία για διαγραφή πορνογραφικού υλικού

Η κ. Δράκου, σημείωσε ότι παρά το ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για υποχρέωση σε παρόχους υπηρεσιών για διαγραφή του υλικού, η Αστυνομία αποστέλλει προς τις εταιρείες, σε εθελοντική βάση, αιτήματα για διαγραφή υλικού.

Όπως ανέφερε, καθώς υπάρχει σχετική θετική ανταπόκριση από τις εταιρείες, αφού παραβιάζονται και οι όροι χρήσης, το υλικό διαγράφεται.

Παρόλα αυτά, γίνεται εισήγηση όπως στην πιο πάνω νομοθεσία εισαχθούν διατάξεις που να αφορούν στην υποχρέωση των παροχών υπηρεσιών ή/και των ψηφιακών πλατφόρμων να διαγράφουν το υλικό πορνογραφικού ή σεξουαλικού περιεχομένου.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα