ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έγκυες με διαβήτη μπορεί να γεννήσουν θνησιγενή παιδιά

01 Αυγούστου 2019, 07:08

images

Οι διαβητικές γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν θνησιγενή παιδιά σε σχέση με έγκυες που δεν είναι διαβητικές.  

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν 4000 διαβητικές μητέρες, εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών εγκύων, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θνησιμότητα.

Ο Δρ. Sharon Mackin, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο BBC ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουν τις γυναίκες ενόσω ακόμη είναι σε νεαρή ηλικία να ρυθμίζουν το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα τους, έτσι ώστε όταν μείνουν έγκυες το ρίσκο να είναι μειωμένο.

Ο Δρ. Mackin τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση των γυναικών αυτών για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να ρυθμίζουν το επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα τους αλλά και την ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και αν δεν προγραμματίζουν άμεση εγκυμοσύνη.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι κάθε διαβητική γυναίκα, μόλις διαγνωστεί θετικά στο τεστ εγκυμοσύνης, να ενημερώσει τον γιατρό της ώστε να της παρέχει την κατάλληλη αγωγή.

Η σταθμισμένη τιμή θνησιγενών γεννήσεων ανά 1000 γεννήσεις από γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 είναι 16,1 ενώ για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 είναι 4,9.

Ο δείκτης μάζας σώματος θεωρείται καθοριστικός παράγοντας κατά τους ερευνητές.

Συστήνουν όπως οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 χάνουν βάρος πριν μείνουν έγκυες, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να γεννήσουν ένα υγειές παιδί.

Χρ. Ολ. 

Σχετικά Άρθρα