ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

15 Φεβρουαρίου 2024, 20:40

images

Ομόφωνα ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής τον προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), ο οποίος είναι ισοσκελισμένος.

Εγκρίθηκε η τροπολογία του ΔΗΣΥ με βάση την οποία «ουδεμία δαπάνη μπορεί να διενεργηθεί για την αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση, για υφιστάμενες συμβάσεις, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της».

Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΑΚΕΛ με βάση την οποία «ουδεμία δαπάνη δύναται να ενεργοποιηθεί για τις αγορές, με εξαίρεση για υφιστάμενες συμβάσεις τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της».

Ο προϋπολογισμός της ΑΕΚ για το έτος 2024 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει ύψος €3.400.000 και τα έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν από την κρατική χορηγία (€3.10.000), καθώς και από άλλες πηγές (€300.00).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2024 αναγνωρισμένες αποδοχές προσωπικού (90,000€), εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (€99,571), συνεισφορά στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) (€24,487), ταμείο προνοίας υπαλλήλων/νέο συνταξιοδοτικό433 (€3) οδοιπορικά (€4.000), ενοίκια (€70.000), διαφημίσεις, δημοσιεύσεις και δημοσιότητα (€35.000), αντιμισθίες προέδρου και μελών συμβουλίου/επιστημονικής επιτροπής και έξοδα παραστάσεως προέδρου (€14.000).

Αφορούν επίσης καθαριότητα γραφείου (€13.500), σχεδιασμός μετάφραση και εκτύπωση εντύπων (€12.000), συντήρηση και λειτουργία μηχανογραφικού και άλλου εξοπλισμού (€12.000), συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα στην Κύπρο (€25.000), ναύλα και άλλα έξοδα για συνέδρια , αποστολές και άδειες για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό (€50.000), διεξαγωγή ερευνών (€130.000), αγορά υπηρεσιών (€40.000), οικονομική επιχορήγηση προγραμμάτων (€1.850.000), κοινωνική επανένταξη πρώην εξαρτημένων ατόμων (€60.000).

Ο προϋπολογισμός της ΑΑΕΚ για το 2024 είναι ισοσκελισμένος, καθότι η κρατική χορηγία είναι μεγαλύτερη. Οι προϋπολογιζόμενες ανησυχίες κυρίως την ενοικίαση του χώρου στον οποίο στεγάζεται η ΑΑΕΚ, τα συνέδρια-εκπαιδεύσεις που διοργανώνει, τη διεξαγωγή ερευνών, τη λειτουργία αποθεραπείας και απεξάρτησης και την υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών του προϋπολογισμού της ΑΑΕΚ για το 2024 προέκυψε από την αύξηση των προγραμμάτων υποστήριξης εθισμένων ατόμων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού της ΑΑΕΚ ανέρχεται ετησίως στο 98%.

Στο ν/σ ενσωματώθηκαν πρόνοιες με τις προβλέψεις καθορισμού της μισθοδοτικής ανέλιξης των μόνιμων υπαλλήλων και των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου της ΑΑΕΚ στις μισθολογικές Κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii) στη βάση αντίστοιχης πρόνοιας που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 για τους υπαλλήλους του. Ο δημόσιος τομέας και η απαγόρευση της διενέργειας δαπάνης από την ΑΑΕΚ για σκοπούς κάλυψης της συνεισφοράς του εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω η Αρχή και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός της είναι σκελισμένος και το έλλειμα φέτος με ενίσχυση από το κράτος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και διαχείρισης.

Η Βουλευτής ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε ότι το κόμμα της στηρίζει και τα ουσιοεξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και απεξάρτησης στις φυλακές και ότι λήφθηκαν διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση εξαγγελιών και δεσμεύσεων και το κόμμα της θα παρακολουθεί την εξέλιξη. Είπε ότι υπάρχει άνιση προσβασιμότητα εξαρτημένων ατόμων που είναι φυλακισμένοι ενώ η πρόσβαση που έπρεπε να είναι καθολική.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι δυστυχώς χάσαμε τη μάχη με τα ναρκωτικά και τόνισε την ανάγκη να μελετήσουμε ξανά τον σύγχρονο τρόπο ζωής των παιδιών μας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η Αρχή κάνει εξαιρετικό έργο, αλλά χρειάζονται περισσότερα προγράμματα πρόληψης και καταστολής, στήριξης των οικογενειών αλλά και μεγαλύτερες ποινές.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή χαιρέτισε την αύξηση του προϋπολογισμού της Αρχής. Είπε ότι δεν υπάρχει θεραπευτικό και προληπτικό πρόγραμμα για την επαρχία Αμμοχώστου, προσθέτοντας ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία του.

Σχετικά Άρθρα