ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίθηκε γνωμάτευση Ευσταθίου στην ΚΣΣΕ για εκμετάλλευση ανηλίκων

26 Ιανουαρίου 2024, 13:26

images

Ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), γνωμάτευση, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το θέμα της εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ευρώπη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στη γνωμάτευση του κ. Ευσταθίου, καταδεικνύεται το εύρος, η συχνότητα αλλά και οι επικίνδυνες διαστάσεις που προσλαμβάνει το φαινόμενο της εκμετάλλευσης ανηλίκων σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε σε παρέμβασή του ο κ. Ευσταθίου, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων σε κρατικά και θρησκευτικά ιδρύματα, όπου παιδιά θύματα, κάτω από τον νόμο της σιωπής, έχουν εκτεθεί για μακρά χρονικά διαστήματα, σε εξευτελιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, με ανυπολόγιστη ζημιά για την περαιτέρω ψυχολογική και σωματική τους εξέλιξη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και στατιστικές, συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθίου, οι κυριότερες μορφές κακοποίησης, περιλαμβάνουν τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική ιδρυματοποίηση και τις απαγωγές παιδιών.

Ο Κύπριος Βουλευτής προέτρεψε τις αρμόδιες εθνικές αρχές να υιοθετήσουν σειρά προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και να εκπονήσουν σχετικά σχέδια δράσης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να μην θυματοποιούνται εκ νέου κακοποιημένα παιδιά μέσα από δαιδαλώδεις δικαστικές και άλλες διαδικασίες.

Η  Σύμβαση του Lanzarote για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν ισχυρά νομικά εργαλεία στα χέρια των συμβαλλόμενων μερών, ώστε τα παιδιά να τυγχάνουν της μέγιστης δυνατής προστασίας και φροντίδας, σύμφωνα με τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους.


Σχετικά Άρθρα