ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με απόκτηση άδειας οδήγησης

13 Οκτωβρίου 2022, 10:05

images

Το θέμα της εγγραφής εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης, θα τεθεί ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Την εν λόγω πρόταση νόμου κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου σκοπός της οποίας είναι να δίνει το δικαίωμα σε όσους νέους ή νέες αποκτούν άδεια οδήγησης, να εγγράφονται αυτόματα ως εθελοντές αιμοδότες.

Στην προηγούμενη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022, ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι τα έντυπα της αίτησης για άδεια οδήγησης θα συνοδεύονται και από ένα έντυπο εξουσιοδότησης προς την Τράπεζα Αίματος, για χρήση των προσωπικών δεδομένων κάθε αιτητή. Έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες περιοχές για συγκεκριμένες ομάδες αίματος, η Τράπεζα Αίματος, που θα έχει στη διάθεσή της αυτά τα δεδομένα, θα μπορεί ευκολότερα να καλεί τους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία.

Ανέφερε επίσης ότι σε άλλη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Αίματος, ιδίως σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας, όταν οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες δυνατότητές της.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, σε σημείωμα της αναφέρει ότι η εν λόγω πρόταση νόμου θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του αριθμού προσώπων που θα επιλέξουν να εγγραφούν στο αρχείο δοτών αίματος.

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε, ακόμα, ότι η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων είναι πολύ αυστηρή, επομένως με αυτή την πρόταση νόμου ουσιαστικά διευκολύνει και διευρύνει την πρόσβαση της Τράπεζας Αίματος σε πολίτες, που προτίθενται να δωρίσουν αίμα.

Η κ. Νικολαΐδου, προσθέτει ότι ο αιτητής θα πρέπει να δηλώνει μόνο ότι επιθυμεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης και δεν είναι αναγκαία η λήψη αρνητικών δηλώσεων από τους εθελοντές αιμοδότες. Συνεπώς, ο Έφορος δεν θα είναι αναγκαίο να διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τις αρνητικές δηλώσεις προσώπων που δεν επιθυμούν να γίνουν δότες αίματος.

Σε δήλωση του ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την ευχή αυτή η ρύθμιση να είναι ακόμα ένας τρόπος για να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι πολίτες για την εθελοντική αιμοδοσία, για να μεγαλώσει το αρχείο των εθελοντών αιμοδοτών και να έχει τη δυνατότητα η Τράπεζα Αίματος να επικοινωνεί με περισσότερους αιμοδότες, όταν υπάρχει ανάγκη.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα