ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: Σύσταση επιτροπής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα υγείας

13 September 2023, 14:00

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκροτεί σήμερα νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παροχή συμβουλών σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της δημόσιας υγείας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, η ομάδα αυτή καλύπτει ένα σημαντικό κενό που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συμβουλευτική επιτροπή για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, θα επικουρεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη στον προσδιορισμό του πότε υπάρχει επισήμως κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. 

Θα παρέχει επίσης συμβουλές σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιδημικών εξάρσεων, καθώς και για το πότε πρέπει να αρθούν τα εν λόγω μέτρα. 

Πρόκειται για σημαντικό βήμα στο έργο για την ενίσχυση της αντιμετώπισης των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, στο πλαίσιο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Η νέα αυτή ανεξάρτητη επιτροπή θα αποτελείται από 51 εμπειρογνώμονες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους και τομείς. Θα παρέχει συμβουλές για ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς και για βιοϊατρικά, συμπεριφορικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και διεθνή ζητήματα υγείας σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης. Η σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής προβλέπεται στον κανονισμό για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα γίνονται δεκτοί ως μόνιμοι παρατηρητές, ενώ ad hoc εμπειρογνώμονες (π.χ. από τις τοποθεσίες όπου υπάρχει κάποια επιδημική έξαρση) θα μπορούν να προσκληθούν και να αναφέρουν τα πορίσματά τους στην επιτροπή, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Κατά τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εμπειρογνώμονες, ενώ η επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της την άνοιξη του 2024.

Σχετικά Άρθρα