ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: Σχέδια για δημιουργία αποθεμάτων σπάνιων φαρμάκων

13 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Σχέδια για τη δημιουργία αποθεμάτων σπάνιων φαρμάκων καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού που οδήγησαν στην επιβολή απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times , οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να τερματίσουν την πανευρωπαϊκή έλλειψη φαρμάκων αποθηκεύοντας φάρμακα και υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να εγγυώνται τις προμήθειες, προσθέτοντας ότι «η παρακεταμόλη είναι ένα από τα φάρμακα που θα μπορούσε να αποθηκεύσει η Ευρώπη».

Επίσης, καθώς η αύξηση των χειμερινών ασθενειών στο βόρειο ημισφαίριο και οι μειωμένες εξαγωγές από την Κίνα έχουν οδηγήσει τους ασθενείς να δυσκολεύονται να αποκτήσουν ορισμένα βασικά φάρμακα όπως η πενικιλίνη και η παρακεταμόλη, η ΕΕ δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγική ικανότητα.

Επιπρόσθετα, σχεδόν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναφέρει ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα υπό την πίεση των κυβερνήσεων, η Επιτροπή είπε ότι θα παρέμβει για να εξασφαλίσει «στρατηγική αυτονομία» στα βασικά φάρμακα μέσω μιας «συστημικής βιομηχανικής πολιτικής».

Σύντομα νομοθεσία για διασφάλιση πρόσβασης στα φάρμακα

Για το πρόβλημα αυτό, η ΕΕ ανέφερε ότι θα προτείνει σύντομα νομοθεσία για τη «διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και για την αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής της αγοράς των φαρμάκων».

Ως εκ τούτου, η μεταρρύθμιση θα απαιτούσε «ισχυρότερες υποχρεώσεις για την προμήθεια, έγκαιρη ενημέρωση για ελλείψεις και αποσύρσεις και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων», ανέφερε η Επιτροπή.

Ακόμη, η ΕΕ έχει προτείνει τεράστιες επιδοτήσεις για την εγχώρια παραγωγή τσιπ πυριτίου και έκτακτες απαγορεύσεις εξαγωγών σε στρατηγικά σημαντικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι «είναι πιθανό να αντισταθεί σθεναρά από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία λέει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα φάρμακα και να χαλαρώσουν τους κανόνες επισήμανσης και αδειοδότησης στην αγορά, εάν θέλουν να ενισχύσουν την προσφορά».

Αναφορικά με τις ελλείψεις, η επιτροπή είπε ότι ήταν ένα προσωρινό πρόβλημα αλλά και «μια συστημική πρόκληση με πολυάριθμα τρωτά σημεία», συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από ορισμένες χώρες για ορισμένα προϊόντα και του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζονται και αγοράζονται τα φάρμακα .

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Αρχή Έκτακτης Ανάγκης και Αντιμετώπισης Υγείας της ΕΕ (Hera), που ιδρύθηκε ως απάντηση στην πανδημία Covid-19, θα μπορούσε να οργανώσει κοινές προμήθειες για πολλές χώρες για τη βελτίωση της προσφοράς.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου περιέγραψε το σχέδιο σε μια απάντηση στον Έλληνα υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος της είχε ζητήσει δράση με επιστολή της την περασμένη εβδομάδα.

«Υπάρχει έλλειψη σε ορισμένα επώνυμα φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη, αντιβιοτικά και συσκευές εισπνοής»… ιδιαίτερα για τα παιδιά», είπε ο Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, όπου ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.

Οι ελληνικές κινήσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγών — κάτι που η ΕΕ δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή, καθώς πολλοί χονδρέμποροι αγοράζουν φάρμακα στην Ελλάδα επειδή έχουν χαμηλές τιμές και στη συνέχεια τα πωλούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι εταιρείες πρέπει τώρα να παράσχουν μια λίστα με τα αποθέματα και τα αποθέματα προϊόντων.

Ένα άλλο ελληνικό μέτρο ήταν η λίστα εναλλακτικών ουσιών στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, μια τακτική που υιοθετήθηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η Επιτροπή αναστέλλει ορισμένους κανονισμούς και συνεργάζεται με εταιρείες της ΕΕ για την αύξηση της χωρητικότητας. «Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τη βιομηχανία και γνωρίζουν ότι πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή αυτών των φαρμάκων», είπε.

Πέραν των αυξημένων λοιμώξεων, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά πιο συχνά, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Γενόσημων και Βιοομοειδών Φαρμάκων (IGBA), μια βιομηχανική ομάδα με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η  ΕΕ καλεί τις κυβερνήσεις να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβλέψεις ασθενειών τους και να χαλαρώσουν τους εμπορικούς περιορισμούς για να επιτρέψουν στα φάρμακα και τις πρώτες ύλες να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα σε χώρες με ελλείψεις.

Θα πρέπει επίσης να αναγκάσουν τους χονδρεμπόρους, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία να σταματήσουν να αποθηκεύουν αντιβιοτικά.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα