ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ, ΠΟΥ: Δεν τελείωσε η πανδημία Covid-19, επανεμφανίζεται η γρίπη

12 Οκτωβρίου 2022, 17:29

images

Δεν έχει τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρουν σε κοινή δήλωση η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Δρ Χανς Χένρι Π. Κλούγκε και η Διευθύντρια του ECDC Δρ Αντρέα Αμμόν, ενώ αναμένεται και η επανεμφάνιση της γρίπης.

Όπως δήλωσαν, δυστυχώς οι δείκτες θετικότητας αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ακόμη κύμα λοιμώξεων, καθώς επίσης με την άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναμένεται επίσης η επανεμφάνιση της γρίπης.

Με το μήνυμα «ο εμβολιασμός σώζει ζωές», καλούν όλους να συνεργαστούν με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης για το φετινό χειμώνα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης και ο κίνδυνος σοβαρών συνεπειών από τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη.

Ως εκ τούτου, «ενθαρρύνουμε όλους τους επιλέξιμους δικαιούχους, ιδίως τους πλέον ευάλωτους, να σπεύσουν το συντομότερο δυνατόν να εμβολιαστούν, τόσο κατά του κορωνοϊού, όσο και κατά της γρίπης».

Τονίζουν την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων, ιδίως των πλέον ευάλωτων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, καθώς επίσης τα μέτρα ετοιμότητας πρέπει να συνεχιστούν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Προστίθεται ότι η πιθανή παράλληλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, με πιθανότητα να αυξηθεί η πίεση, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από σχεδόν τρία έτη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Σημειώνουν ότι η επιβάρυνση αυτής της παράλληλης κυκλοφορίας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αποφευχθεί, καθώς μαζί με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ο εμβολιασμός παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας κατά αμφότερων των ιών.

«Καλούμε τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων μέσω της συγχορήγησης εμβολίων κατά της γρίπης και κατά του κορωνοϊού, όποτε αυτό είναι εφικτό», αναφέρουν.

Δηλώνουν επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουν τα μη εμβολιασμένα άτομα, διασφαλίζοντας ότι θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, και παράλληλα να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Ακόμη, πολλά από τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από γρίπη.

Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ακόλουθες ομάδες προτεραιότητας να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά του κορωνοϊού: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις.

Επιπρόσθετα, το νότιο ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, βίωσε μια πρώιμη και εξαιρετικά ενεργή περίοδο γρίπης.

«Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, ενδέχεται να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα», καταλήγουν.


Σχετικά Άρθρα