ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αποτροπή λιμού στο Αφγανιστάν

11 Ιουνίου 2024, 08:05

images

Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε οργανώσεις που επιχειρούν στη χώρα.

Περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε οργανώσεις αρωγής που δρουν στο Αφγανιστάν ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος λιμού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Το ποσό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως για να προσφερθούν τρόφιμα, στέγη, υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ιδίως αποχετευτικά συστήματα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, άλλα 11 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Πακιστάν, για να προσφερθεί βοήθεια στους Αφγανούς πρόσφυγες και για να γίνει προετοιμασία ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν φυσικές καταστροφές, ενώ περίπου 10 εκατ. ευρώ προορίζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράν που επίσης φροντίζουν Αφγανούς πρόσφυγες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Αφγανιστάν υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1,8 δισεκ. ευρώ από το 1994. Το 2023, εκταμιεύθηκε ποσό σχεδόν 160 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν συγκαταλέγεται στις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Κατά την Κομισιόν, σχεδόν 24 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα