ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: Αυξάνονται οι ανισότητες στον τομέα υγείας

01 Απριλίου 2024, 06:00

images

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη μακροχρόνια περίθαλψη, ποικίλλει ευρέως στις περιφέρειες της ΕΕ, ενώ οι ανισότητες στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνει στην 9η έκθεσή της για τη συνοχή, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ, η οποία βελτιώθηκε μεταξύ 2013 και 2019, επιδεινώθηκε ελαφρά μεταξύ 2019 και 2022, ενώ οι ανισότητες στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν.

Το ποσοστό των ατόμων στην ΕΕ που ανέφεραν ανεκπλήρωτη ανάγκη για ιατρική εξέταση, είτε λόγω του συνεπαγόμενου κόστους, είτε λόγω δυσκολιών μεταφοράς, είτε σε λίστα αναμονής, ήταν 2,2 % το 2022, αυξημένο κατά 0,5 π.μ. από το 2019.

Το ποσοστό ήταν πάνω από 6 % στο όλες οι περιοχές της Φινλανδίας και της Ελλάδας καθώς και στην Εσθονία και τα ανατολικά της Ρουμανίας, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Αντίθετα, το ποσοστό ήταν κάτω του 0,5 % στο φλαμανδικό τμήμα του Βελγίου, το Yugoiztochen, το Yugozapaden στη Βουλγαρία και το Nyugat-Dunántúl στην Ουγγαρία.

Ήταν επίσης πολύ μικρό στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Μάλτα και την Κύπρο, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη περιφερειακή ανάλυση.

Σημαντικές διαφορές είναι εμφανείς στην Ιταλία, όπου μόνο το 0,5% των ανθρώπων ανέφερε ανεκπλήρωτες ανάγκες στα βορειοανατολικά, αλλά το 2,5 % στα νησιά Isole και το 2,8 % στο Sud (άλλα μέρη του νότου).

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα