ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΕ: 23 συστάσεις ομάδας πολιτών για μείωση σπατάλης τροφίμων

13 Φεβρουαρίου 2023, 17:06

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα σε ομάδα αποτελούμενη από ευρωπαίους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ, διατυπώνοντας εικοσιτρείς συστάσεις για το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με την ΕΕ, από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες η καταληκτική συνεδρίαση της πρώτης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών.

Πρόκειται για την πρώτη από μια νέα γενιά Ομάδων Πολιτών που θα δώσουν συνέχεια στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ενσωματώνοντας συμμετοχικές και διαβουλευτικές πρακτικές στη διαδικασία χάραξης πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ορισμένους βασικούς τομείς.

Όπως αναφέρει η ΕΕ, μετά από τρία σαββατοκύριακα συζητήσεων, με τη συμμετοχή περίπου 150 πολιτών που επελέγησαν τυχαία και οι οποίοι εκπροσωπούν την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πληθυσμού, η Ομάδα Πολιτών διατύπωσε 23 συστάσεις για την τόνωση των εν εξελίξει προσπαθειών μείωσης της σπατάλης τροφίμων, ενισχύοντας τη συνεργασία στην αξιακή αλυσίδα των τροφίμων, ενθαρρύνοντας σχετικές πρωτοβουλίες στη βιομηχανία τροφίμων και στηρίζοντας την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Επίσης, οι συστάσεις της Ομάδας Πολιτών θα συμπληρώσουν την εκτίμηση επιπτώσεων και την ανοικτή δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η Επιτροπή σχετικά με την πρωτοβουλία της ΕΕ για την αναθεώρηση της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα θέτοντας δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Μερικές από τις 23 συστάσεις έχουν ως εξής:

-Δημόσια και ιδιωτική στήριξη για την τοπική γεωργία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

-Συλλογή δεδομένων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

-Προγραμματισμένες αγορές και αναδιανομή

-Ένα υποχρεωτικό σύστημα αναφοράς για διαφάνεια σε συνδυασμό με κυρώσεις και ανταμοιβές

-Διεύρυνση του ορισμού της σπατάλης τροφίμων προκειμένου να εξοικονομηθούν τρόφιμα που δεν έχουν συγκομιστεί

-Διατροφική ευαισθητοποίηση και βιώσιμη τροφή σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σημειώνεται ότι η μείωση των αποβλήτων, και ιδίως της σπατάλης τροφίμων, αποτελεί αντικείμενο νομοθετικής πρότασης που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2023, σύμφωνα με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο.Σ.



 

Σχετικά Άρθρα