ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ECDC: Συστήνει χρήση ιατρικής μάσκας και σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους

08 Φεβρουαρίου 2022, 13:39

images

Η χρήση της ιατρικής μάσκας προσώπου μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς μειώνει την απελευθέρωση σταγονιδίων από άτομα που δεν επιδεικνύουν συμπτώματα (ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα) ή επιδεικνύουν μόνο ήπια συμπτώματα σύμφωνα με επικαιροποιημένες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ειδικότερα, οι επικαιροποιημένες συστάσεις του ECDC για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους διαλαμβάνουν ότι η χρήση μάσκας προσώπου σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να εξετάζεται όταν ο στόχος της πολιτικής για τη δημόσια υγεία είναι ο περιορισμός της μετάδοσης στην κοινότητα όμως δεν είναι δυνατή η τήρηση των φυσικών αποστάσεων.

Για τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους σημειώνεται ότι σε περιοχές όπου ο στόχος είναι η μείωση της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού η χρήση μάσκας συστήνεται σε χώρους όπως καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κόμβους συγκοινωνιών (όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και πούλμαν) και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιωτικούς χώρους/ κατοικίες, η χρήση μάσκας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και για τα άτομα που διαμένουν στην ίδια κατοικία, ιδιαίτερα όταν δεν είναι εφικτή η απομόνωση, και σε χώρους φροντίδας η χρήση μάσκας προσώπου συστήνεται για προστασία ευάλωτων ατόμων, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις - οι μάσκες συστήνονται όχι μόνο για τα ευάλωτα άτομα, αλλά και για όσους έρχονται συχνά σε επαφή μαζί τους.

Όπως επισημαίνεται, η χρήση μάσκας μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση από την απουσία από την εργασία ή να μειώσει τις πιέσεις στα συστήματα δημόσιας υγείας από αυξημένα κρούσματα, περιορίζοντας έτσι και τον κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλει και στην προστασία ευάλωτων ατόμων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα ανασκόπησης σχετικών επιστημονικών μελετών από το ECDC, υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε χαμηλή έως μέτρια βεβαιότητα πως η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου μπορεί να παρέχει μικρή έως μέτρια προστασία κατά της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, τόσο όσον αφορά την προσωπική προστασία όσο και σε σχέση με την προστασία των άλλων.

Σχετικά Άρθρα