ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ECDC: Νέο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για ιατρικά αντίμετρα στην Ευρώπη

27 Δεκεμβρίου 2022, 06:19

images

Tα δομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που τέθηκαν επισήμως σε ισχύ τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνουν αυστηρότερους ενωσιακούς κανόνες για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και ισχυρότερη εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και ένα νέο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για τα ιατρικά αντίμετρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα δομικά στοιχεία σε συνδυασμό με τη διευρυμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και τη συγκρότηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η ΕΕ διαθέτει πλέον τα αναγκαία εργαλεία για να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί καλύτερα στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι με την έναρξη ισχύος των νέων αυτών κανόνων, ολοκληρώνεται η ετοιμότητα και οι ικανότητες αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, και καθιερώνεται ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ στους ζωτικούς τομείς της πρόληψης, της ετοιμότητας, της επιτήρησης, της εκτίμησης κινδύνου, της έγκαιρης προειδοποίησης και της αντίδρασης.

Τώρα, ο κανονισμός σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας προσδίδει στην ΕΕ άρτιο σχεδιασμό ετοιμότητας και ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, καλύτερη ικανότητα να εκτιμά με ακρίβεια τον κίνδυνο και να αντιδρά με τρόπο στοχευμένο, ισχυρούς μηχανισμούς για τις από κοινού προμήθειες ιατρικών αντιμέτρων, τη δυνατότητα να λαμβάνει κοινά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το ισχυρότερο ECDC είναι πλέον σε θέση να εκδίδει συστάσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με την ετοιμότητα για απειλές κατά της υγείας ενώ·παράλληλα, θα φιλοξενήσει ένα νέο δίκτυο αριστείας εργαστηρίων αναφοράς της ΕΕ και θα συγκροτήσει ειδική ομάδα της ΕΕ για την υγεία, ώστε να μπορούν να γίνουν ταχείες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας σε περίπτωση σοβαρής έξαρσης.

Επισημαίνεται περαιτέρω ότι για να είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός σε περιόδους έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο κανονισμός για το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης τώρα επιτρέπει τη σύσταση, στο πλαίσιο της HERA, ενός Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων. Το εν λόγω συμβούλιο θα συντονίζει ταχέως σε επίπεδο ΕΕ την παροχή ιατρικών αντιμέτρων και την πρόσβαση σε αυτά. Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης την ενεργοποίηση των εγκαταστάσεων FAB της ΕΕ, σχέδια έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά Άρθρα