ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ECDC: Κορυφή Κύπρου στα θανατηφόρα κρούσματα κορωνοϊού

08 Δεκεμβρίου 2022, 11:02

images

Την πρώτη θέση στα θανατηφόρα κρούσματα, καταλαμβάνει η Κύπρος ανάμεσα σε 32 χώρες ή περιοχές, την 47η εβδομάδα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με ποσοστό θνησιμότητας εφτά θανάτων ανά εβδομάδα.

Την Κύπρο ακολουθούν η Φινλανδία, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σχέση με την 46η εβδομάδα της χρονιάς, παρατηρείται μείωση κατά 3,5% στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και επίσης μείωση κατά 35,2% στον αριθμό των θανάτων.

Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι της 27 Νοεμβρίου, αφορούν κατά 23,6% άτομα έως 65 ετών και κατά 92,2% των θανάτων ήταν άτομα έως 65 ετών.

Πέραν της πρωτιάς στους θανάτους, η Κύπρος είχε το υψηλότερο ποσοστό τεστ για την ανίχνευση του Covid-19 για την 47η εβδομάδα του 2022.

Σύμφωνα με το ECDC, τα εβδομαδιαία ποσοστά για τεστ αφορούν 31 χώρες ή περιοχές και ανέρχονται σε 7,980 τεστ ανά 100 χιλ. πληθυσμό την εβδομάδα.

Η Κύπρος είχε τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ, ακολουθούμενη από την Αυστρία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σλοβενία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την 47η εβδομάδα του 2022 καταγράφηκαν 871,728 κρούσματα Covid-19 και 2,238 θάνατοι από την πανδημία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Αλλάζουν τακτική

Όπως αναφέρει το ECDC, πολλές χώρες άλλαξαν ή αλλάζουν τον τρόπο διεκπεραίωσης των τεστ για την πανδημία καθώς και την στρατηγική που ακολουθούν, εστιάζοντας την ανίχνευση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ή άτομα με σοβαρές ασθένειες.

Το κέντρο σημειώνει ότι η μείωση του όγκου των δοκιμών, θα επιφέρει μικρότερο αριθμό κρουσμάτων από όσα αναφέρονται.

Η εστίαση των τεστ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού θετικότητας και η μέση ηλικία των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί, προσθέτει, τονίζοντας ότι οι δείκτες αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με μεγάλη προσοχή.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα