ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εβδομάδα ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου του στόματος

05 Δεκεμβρίου 2022, 11:52

images

Η εβδομάδα από 5 Δεκεμβρίου μέχρι 11 Δεκεμβρίου είναι εβδομάδα ενημέρωσης και πρόληψης του Υπουργείου Υγείας κατά του Καρκίνου του Στόματος, αναφέρει δελτίο Τύπου των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στην οποία θα δοθεί διάσκεψη Τύπου με χαιρετισμό από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρα Χριστίνα Γιαννάκη και κατά την οποία θα παρατεθούν στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον καρκίνο του στόματος.

Επισημαίνεται ότι ο καρκίνος του στόματος, του στοματοφάρυγγα και των σιαλογόνων αδένων αποτελεί τον 8ο πιο συχνό καρκίνο. Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι κατά το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως 377.713 νέα περιστατικά καρκίνου στόματος, χειλέων και στοματοφάρυγγα αλλά παράλληλα και 177.757 θάνατοι. 

Στην Κύπρο την τελευταία εικοσαετία, δηλαδή από το 1999 μέχρι το 2019, έχουν καταγραφεί συνολικά 820 νέα περιστατικά καρκίνου της ευρύτερης περιοχής της στοματικής κοιλότητας, των σιαλογόνων αδένων, του στοματοφάρυγγα και των αμυγδαλών (κατηγορίες C0 – C10). Γενικότερα την τελευταία πενταετία, διαγιγνώσκονται περί τα 60-65 νέα περιστατικά ετησίως με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες.

Επενδύοντας στην πρόληψη και αποσκοπώντας σε ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για δέκατη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2022. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, θα προσφερθεί δωρεάν εξέταση του κοινού μέσω των κινητών οδοντιατρικών μονάδων, έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλες τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ επιμορφωτικά σεμινάρια θα οργανωθούν για τους Κύπριους οδοντιάτρους σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές Σχολές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού από τους ιδιώτες οδοντίατρους κατόπιν ραντεβού.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 13:15 θα δοθεί διάσκεψη Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, στην οποία και θα παρευρεθεί η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη. Ακόμη θα διεξαχθεί διαδραστική συζήτηση με τίτλο «Συχνότερες παθολογικές βλάβες στη στοματική κοιλότητα- Κλινική εικόνα - Διαφορική διάγνωση θεραπεία». Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρα Χριστίνα Γιαννάκη, την Αν. Διευθύντρια των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, Δρα Άντρη Αριστοτέλους, και τον Κοσμήτορα της Οδοντιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Δρα Αθανάσιο Αθανασίου. Εν συνεχεία, θα γίνει διαδραστική συζήτηση υπό τον τίτλο «Πρωτόκολλα αντιμετώπισης ογκολογικών ασθενών».

Σημειώνεται, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ενώ ενοχοποιείται επίσης ο ιός HPV και η ηλιακή ακτινοβολία για τον καρκίνο του χείλους. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά τον μήνα αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Υπογραμμίζεται, ότι η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

Σχετικά Άρθρα