ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυσαρέσκεια βουλευτών για απόσυρση κανονισμών ΟΚΥπΥ

30 Μαρτίου 2023, 17:51

images

Την Πέμπτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας επρόκειτο να συζητήσει τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Είσπραξη Τελών για Παρεχόμενες Υπηρεσίες εκτός ΓΕΣΥ) Κανονισμούς του 2022. Ωστόσο, ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ότι η αρμόδια Υπουργός, Πόπη Κανάρη, απέσυρε τους κανονισμούς.

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε μέλη της Επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν τη δυσφορία τους σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας. 

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Επιτροπής Υγείας για την απόσυρση των κανονισμών από την Υπουργό Υγείας «την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων από τα δημόσια νοσηλευτήρια». Κάνοντας λόγο για «αδιανόητη συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας», ο κ. Δίπλαρος είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που η Επιτροπή Υγείας βρίσκεται προ τετελεσμένων. «Θα θέλαμε τουλάχιστον από την Υπουργό Υγείας να ενημέρωνε αυτούς που η ίδια θεωρεί ότι είναι συνεργάτες της», υπέδειξε.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας εξήγησε ότι οι εν λόγω κανονισμοί αφορούσαν τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτές οι επεμβάσεις, συνέχισε, θα απέφεραν έσοδα στον ΟΚΥπΥ πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ακόμη, κάλεσε την Υπουργό Υγείας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επαναφέρει τους κανονισμούς, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής Υγείας «να τους συζητήσει τάχιστα». «Εάν καταρρεύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ», υπογράμμισε. 

Επιπλέον, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι χωρίς αυτούς τους κανονισμούς, δεν μπορούν να διενεργηθούν αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε ότι την επόμενη Πέμπτη η Υπουργός Υγείας θα παραστεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Από την πλευρά της, η Μαρίνα Νικολάου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι η απόσυρση των κανονισμών από το Υπουργείο Υγείας «είναι μια κίνηση που στερεί λεφτά από τα δημόσια νοσηλευτήρια και αποδυναμώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας». 

«Αναμένουμε την Υπουργό Υγείας στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα