ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Δ. Νείλου

08 Αυγούστου 2019, 11:54

images

Δύο νέα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου σε άτομα που διαμένουν στην επαρχία Λευκωσίας, επιβεβαίωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες ενώ, την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες του υπουργείου υγείας σε ότι αφορά τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού στις κατεχόμενες περιοχές.

Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου.

Σημειώνεται ότι ένα περιστατικό νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, ένα στην παθολογική κλινική του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, και δύο σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας, το ένα εξ αυτών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ο ένας άνδρας που εντοπίστηκε με τον ιό είχε επισκεφτεί πρόσφατα την επαρχία Αμμοχώστου.

Όπως έχει διαρρεύσει, πέμπτο περιστατικό που έχει εντοπιστεί στην περιοχή Αμμοχώστου βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Επισημαίνεται ότι όλα τα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους άντρες με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.

Οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας του υπουργείου υγείας με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν το κοινό για τα μέτρα που λαμβάνουν οι υπηρεσίες, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ατομικά.

Σχετική ανακοίνωση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών αναφέρει ότι λόγω της φετινής πολυομβρίας και αύξησης των εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών (στάσιμα νερά) και στο πλαίσιο πρόληψης νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποιημένους ελέγχους και καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλους τους δημόσιους χώρους (ποταμούς, αργάκια, δεξαμενές, λίμνες, κλπ).

Επίσης εκδόθηκε ενημερωτικό προς το κοινό έντυπο (Flyer), στο οποίο περιλαμβάνει όλα τα μέτρα τα οποία μπορεί να παρθούν σε ατομικό επίπεδο και να συμβάλουν στη μείωση των κουνουπιών.

Το έντυπο έχει κοινοποιηθεί και στους δήμους. Ήδη έχει γίνει σχετικό αίτημα στο κυβερνητικό τυπογραφείο για επανεκτύπωσή του, ώστε να δοθούν και άλλες ποσότητες στους δήμους.

Επίσης έχει ετοιμαστεί ενημερωτικό φιλμάκι (διάρκειας 30 δευτερολέπτων) το οποίο προβάλλεται σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Έχει ενημερωθεί το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ώστε να είναι σε θέση να δίνει μια πρώτη ενημέρωση στο κοινό.

Σήμερα κιόλας έγινε εντατικός ψεκασμός (επιπρόσθετος με το ψεκασμό ρουτίνας) σε όλο τον Πεδιαίο ποταμό από την κοινότητα Ανάγια μέχρι και τη νεκρή ζώνη (πλησίον κεντρικών φυλακών).

Σύμφωνα με τα ευρήματα φαίνεται ότι η κοίτη του ποταμού είναι ξερή στο μεγαλύτερο μέρος της ενώ σε κάποια σημεία όπου έχει εντοπιστεί νερό δεν υπήρχε εκκόλαψη κουνουπιών.

Οι ιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προτρέπουν το κοινό όπως ακολουθεί τα προληπτικάατομικά μέτρα και μέτρα προστασίας στο σπίτι.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα