ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυναμώνουν νόμο για παρενοχλήσεις σε αστυνομία- πυροσβεστική

11 Οκτωβρίου 2023, 12:08

images

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών εξέτασε κανονισμούς που δημιουργούν νέο πειθαρχικό αδίκημα που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση ή άλλες παρενοχλήσεις, στην αστυνομία και Πυροσβεστική.

Σημειώνεται ότι η επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά κρίνεται σήμερα με βάση τους πειθαρχικούς κανονισμούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ως ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση των προτεινόμενων κανονισμών, με την προτεινόμενη τροποποίηση μετατρέπεται σε διακριτό και συγκεκριμένο πειθαρχικό αδίκημα, ως ένδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιες συμπεριφορές.

Κατά την σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι σε περιπτώσεις καταγγελιών υπάρχουν δύο σώματα, τα οποία επιλαμβάνονται των υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ένα τριμελές σώμα το οποίο επιλαμβάνεται σοβαρές υποθέσεις και έχει αρμοδιότητα μέχρι και απόλυση του ενόχου, καθώς και ένα μονομελές το οποίο μπορεί προβαίνει σε άλλες διευθετήσεις, όπως επίπληξη, μετακίνηση ή να παραπέμπει στο τριμελές σώμα.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι από το Νοέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα έγιναν 5 καταγγελίες από γυναίκες αστυνομικούς για λεκτικές παρενοχλήσεις.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι στόχος είναι η πρακτική ενδυνάμωση της φωνής των θυμάτων, κυρίως γυναικών, για να προβαίνουν σε καταγγελίες.

Σε καμία περίπτωση τόνισε, δεν μετατρέπονται τα ποινικά αδικήματα σε πειθαρχικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα, καθώς από το 2017 όταν ψηφίστηκαν για πρώτη φορά κανονισμοί δεν υπήρξαν καταδίκες.

Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος της Συντεχνία Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, κατήγγειλε ότι θέλουν να μετατρέψουν ένα ποινικό αδίκημα σε πειθαρχικό και να δίδουν στην ομερτά, όπως είπε, δηλαδή όρκο σιωπής, για τους ενόχους.

«Απαιτούμε να αποπέμπονται από τα σώματα ασφαλείας, όσοι εμπλέκονται σε τέτοια ειδεχθή αδικήματα», τόνισε.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα