ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα

17 Ιανουαρίου 2023, 17:07

images

Δωρεάν εξετάσεις σε περισσότερα από 200 παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παθήσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης θα πραγματοποιήσει η ομάδα γιατρών από το Shriners Hospital for Children στην Κύπρο, κατά την 40η επίσκεψη της στην Κύπρο.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, αναφορικά με την επίσκεψη ομάδας Ορθοπεδικών Ιατρών των νοσοκομείων Shriners (ΗΠΑ) στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας Covid-19, η ομάδα των ιατρών βρίσκεται στην Κύπρο για να παραχωρήσει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της δωρεάν σε πέραν 200 παιδιών, μεταξύ των οποίων παιδιά από τις γύρω χώρες.

Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, όπου ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την εξέταση των παιδιών από την ομάδα ορθοπεδικών ιατρών, και στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στο ΓΝ Αμμοχώστου με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την επέκταση της συνεργασίας τους.

«Στόχος μας είναι η πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων στην Κύπρο, ως σημείο αναφοράς για τις χώρες της Μέσης Ανατολής», σημείωσε.

Προσφορά και εκπαίδευση των γιατρών της Κύπρου

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, τα οφέλη που προσφέρουν οι ετήσιες επισκέψεις των ιατρών στην Κύπρο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ορθοπεδικά προβλήματα είναι πολλαπλά και δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας μεταξύ των γιατρών της Κύπρου και της Αμερικής.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος κ. Κώστας Παρασκευαΐδη σε ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Υγείας για τη συμπαράσταση και την έμπρακτη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας του Ιδρύματος.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει προοπτικές για επέκταση της συνεργασίας τους στο μέλλον.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Δρ Ιωάννης Χατζημηνά, ανέφερε ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι Shriners έχουν χειρουργήσει πάνω από 3700 παιδιά και έχουν εξετάσει πάνω από 18 χιλ. παιδιά.

Όπως αναφέρει, σκοπός είναι «οι δικοί μας γιατροί να πάνε στην Αμερική να εκπαιδευτούν και να έρθουν στην Κύπρο μαζί με τους Αμερικανούς χειρουργούς και να κάνουν μία παρουσία στην Κύπρο η οποία θα επεκτείνεται και στις γύρω χώρες, καθώς επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες καλής ποιότητας με το μότο: παίρνεις την καλύτερη ποιότητα, ασχέτως αν μπορείς να πληρώσεις ή όχι».

Συμπλήρωσε ότι «αυτό προϋποθέτει πολλές αποφάσεις και πολλές ενέργειες εκ μέρους των φορέων και ελπίζουμε μέσα σε μερικά χρόνια αυτό που αρχίσαμε να ευδοκιμήσει και να μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες σε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι ο οργανισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς παγκοσμίως και από την ίδρυση του, το 1872, μοναδικό σκοπό έχει την παροχή εντελώς δωρεάν καλύτερης ιατρικής στήριξης σε παιδιά κάτω των 18 ετών με ειδικές ορθοπεδικές παθήσεις και εγκαύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 υπογράφθηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος «Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» και των Shriners Hospitals for Children, το οποίο προνοεί την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών πλευρών και τη διεύρυνση της συνέργειας στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα