ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δωρεάν εμβόλιο κατά ιού HPV και σε αγόρια

21 Ιανουαρίου 2020, 17:26

images

Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα εγκριθεί η δωρεάν χορήγηση εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και σε αγόρια ηλικίας 13-14 χρόνων.  

Σε χαιρετισμό του στην δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα: «Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) από τις 20-26 Ιανουαρίου 2020, ο Υπουργός  ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το εμβόλιο για τα αγόρια.

 «Ελπίζω να είναι θετική. Η προτροπή μας προς την Εθνική Επιτροπή θα είναι η θετική έγκριση ώστε με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς να μπορούν πλέον να εμβολιάζονται και τα αγόρια», πρόσθεσε.

 Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στην Κύπρο, καταγράφονται ετησίως περίπου 35 νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 Ιδιαίτερη ανησυχία, σημείωσε, προκαλεί το γεγονός ότι παρατηρείται μια αυξητική τάση στους θανάτους από αυτή την αιτία, αφού ενώ την πενταετία 2010-2014 σημειώθηκαν κατά μέσο όρο οκτώ θάνατοι ετησίως, το 2015 και το 2016 καταγράφηκαν 14 και 13 θάνατοι αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντάσσεται στην αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα γυναικών, μεταξύ 35 με 50 ετών.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία, είπε, δεν μας επιτρέπουν να μένουμε αδρανείς και οφείλουμε να αναζητούμε συνεχώς τρόπους και, υιοθετώντας τις σύγχρονες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, να προσφέρουμε στις γυναίκες τις γνώσεις και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να προλάβουν την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι πυλώνες της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου.

 «Με γνώμονα τη σωστή ενημέρωση των πολιτών για το σοβαρό αυτό θέμα, έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων που αφορούν τόσο στην προώθηση του υγιεινού προτύπου ζωής, όσο και της ενημέρωσης και της διαφώτισης για την αξία του εμβολιασμού έναντι του HPV και του προσυμπτωματικού τεστ Παναπανικολάου», πρόσθεσε.


Ανέφερε ότι η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμών των γυναικών. Είναι, άλλωστε, σημείωσε, ενδεικτικό της αξίας του εμβολιασμού το γεγονός ότι το 80% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παρατηρείται σε μη εμβολιασμένες γυναίκες κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Έχουμε, είπε, εντάξει το εμβόλιο κατά του ιού HPV στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017 σημειώνοντας ότι το 2018-2019 το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 3.063 κορίτσια της 1ης Γυμνασίου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ενώ αυτός ο αριθμός φέτος θα αυξηθεί στα 3.270 κορίτσια της ίδιας ηλικίας.

 Μελλοντικός μας στόχο, τόνισε, αποτελεί η επέκταση των εμβολιασμών και σε άλλες ηλικιακές ομάδες κοριτσιών, καθώς και στα αγόρια.


Συνεχίζεται το πρόγραμμα για καρκίνο τραχήλου μήτρας

------------------------------------

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) ανακοίνωσε την συνέχιση του προγράμματος για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Συνόδου του European Cancer Organization ECCO, όπως αυτή τις ανέδειξε το 2019.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος που συνεχίζει για 2η δεκαετία, ο ΠΑΣΥΚΑΦ εξήγγειλε την έναρξη εκστρατείας διαφώτισης για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την συνέχιση της προσφοράς δωρεάν εμβολίων κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV σε αγόρια ηλικίας 13-14 χρόνων.

 

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ Άννα Αχιλλεούδη στην ομιλία της ανέφερε ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα συνεχίσει την διαφώτιση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV που θεωρείται η κύρια αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται για άλλα είδη καρκίνου όπως αυτόν του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες, του πέους στους άνδρες, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού και στα δύο φύλα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει να στηρίζει με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ παράλληλα να προσπαθεί να πετύχει την εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού HPV, το οποίο μέχρι τώρα καλύπτει τα κορίτσια 13-14 χρόνων, και στα αγόρια της αντίστοιχης ηλικίας.

Είπε επίσης ότι η εκστρατεία, περιλαμβάνει τηλεοπτική προβολή σποτ, ενημέρωση από το ραδιόφωνο, τον Τύπο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό καθώς και διαλέξεις και άλλες δράσεις για το κοινό παγκύπρια.

Σχετικά Άρθρα