ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις Υπ. Υγείας για αγωγή οροθετικών ατόμων

21 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Απαντήσεις για το πως προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στα θέματα που αφορούν την αγωγή των οροθετικών ατόμων, τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν, τη βελτίωση των υποδομών της Γρηγορείου Κλινικής αλλά και τις νομοθεσίες για τον HIV, έδωσε η αρμόδια Υπουργός, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά.

Όπως τόνισε στην επιστολή του ο κ. Κουκουμάς, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει με άλματα όσον αφορά την καταπολέμηση του HIV/AIDS, στην Κύπρο παραμένουν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα που έχουν να κάνουν με το σύστημα υγείας, τις νομοθεσίες και τις πρακτικές του κράτους, καθώς και τις κοινωνικές και αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις για τον ιό και τα οροθετικά άτομα.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ σχετικά με τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τον HIV, τις ειδικές ομάδες πληθυσμού, καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος για τους οροθετικούς.

Μελετάται η επέκταση της συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων

Σε ο,τι αφορά την επέκταση της συνταγογράφησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων από δύο σε τέσσερις μήνες, η οποία θα ξεκινά έξι μήνες μετά την έναρξη του θεραπευτικού σχήματος, έτσι ώστε να έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα της αγωγής και η απουσία τοξικότητας ή/και επιπλοκών λόγω φαρμακευτικής αιτιολογίας, η κ. Κανάρη απάντησε ότι το θέμα μελετάται από όλους τους φορείς με σκοπό την πιθανή υλοποίησή του.

Παράλληλα, όπως διευκρίνισε η Υπουργός, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), προτίθεται να διερευνήσει την επέκταση της χορήγησης φαρμάκων πέρα από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και στα φαρμακεία των διευθύνσεων Λευκωσίας και Λεμεσού, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην αγωγή.

Όπως συμπλήρωσε, με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και λόγω άλλων διοικητικών θεμάτων, στο παρόν στάδιο δεν είναι εφικτό η συνταγογράφηση να γίνεται από ιατρούς της Γρηγορίου Κλινικής.

Σχεδιασμός για υποδομές Γρηγορίου Κλινικής

Όσον αφορά τη  βελτίωση των υποδομών της Γρηγορίου Πνευμονολογικής Κλινικής, ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα στους χώρους της κλινικής, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι η βελτίωση των υποδομών των νοσηλευτηρίων αποτελεί προτεραιότητα του ΟΚΥπΥ, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού και μελέτης των αναγκών.

Αναφορικά με την αναθεώρηση των διαταγμάτων και νομοθεσιών για τον HIV, είναι πρόθεση του Υπουργείου, σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία, να επαναξιολογήσει τις σχετικές νομοθεσίες με σκοπό να διαπιστωθεί αν χρήζουν αναθεώρησης.

Σε σχέση με την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ για θέματα που αφορούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τον HIV, η Υπουργός πρόσθεσε ότι οι ιατρικοί λειτουργοί της Γρηγορίου Κλινικής συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνονται από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του Υπουργείου Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε πανεπιστημιακές ομάδες κ.ά.

Διοργανώνουν επίσης, πρόσθεσε, εκπαιδευτικές διαλέξεις για επαγγελματίες υγείας με θέμα «HlV λοίμωξη και εγκυμοσύνη» και «HIV λοίμωξη και σχετιζόμενες κακοήθειες».

«Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης, συμμετέχει σε εκδηλώσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, όπως το Pride, για σκοπούς ενημέρωσης των παρευρισκομένων, σε καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, σε διαλέξεις και σε προγράμματα για τη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση που εφαρμόζονται από τη Σχολιατρική Υπηρεσία», σημείωσε.

Τέλος, η κ. Κανάρη διευκρίνισε ότι η αίτηση της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS για επιχορήγηση του προγράμματος ψυχοκοινωνικής στήριξης, εξετάζεται, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του Υπουργείου Υγείας βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) της Επιτροπής για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος.

Η διαδικασία επιλογής των προγραμμάτων των Φορέων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου, περιλαμβάνει αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, πρόσθεσε, γίνεται έλεγχος της πληρότητας των κριτηρίων, της νομιμότητας και των προτεραιοτήτων.

«Παράλληλα γίνεται αξιολόγηση της πρότασης για το προτεινόμενο πρόγραμμα με βάση τα κριτήρια του σχεδίου και την αξιολόγηση του Φορέα. Ελέγχεται επιπλέον και η επάρκεια των προϋπολογισμών των προτάσεων για τη χρηματοδότηση των Φορέων και η ενδεχόμενη ταυτότητα στόχων, περιεχομένου και γεωγραφικής ή θεματικής προσέγγισης διαφορετικών προτάσεων», κατέληξε η κ. Κανάρη.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα