ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις για ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση

30 Μαΐου 2023, 17:12

images

Σειρά δράσεων και μέτρων εφαρμόζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με οικονομικές παροχές, υπηρεσίες φροντίδας και ειδικά σχέδια που στοχεύουν στην εξασφάλιση μίας αξιοπρεπούς και ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα σχέδια και στις δράσεις του υφυπουργείου συμπεριλαμβάνεται το Αναπηρικό Επίδομα για τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας, τα Επιδόματα Φροντίδας για παραπληγικά ή τετραπληγικά άτομα, το Επίδομα Διακίνησης, η οικονομική βοήθεια για αγορά τροχοκαθισμάτων, η οικονομική βοήθεια  για αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου και τεχνικών μέσων για το σπίτι, η επιχορήγηση διακοπών, το Δελτίο Στάθμευσης κ.ά.

Επίσης, πρόσθεσε, το υφυπουργείο εφαρμόζει σχέδια για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες, όπως και το νόμο για την πρόσληψή τους σε θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσόστωση. Ακόμη, επιχορηγεί μέσω διαφόρων σχεδίων τις οργανώσεις για να παρέχουν τέτοιου είδους προγράμματα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την κ. Ευαγγέλου, η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία κύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί έναν ισχυρό και δεσμευτικό χάρτη πορείας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρίες.

Όπως ανέφερε, ανάμεσα στους στόχους της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία, η οποία θα περιλαμβάνει ολιστικές δράσεις με μετρήσιμους στόχους σε συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και  η τροποποίηση του Νόμου Περί Ατόμων με Αναπηρίες, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένος με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

«Ήδη με την υπαγωγή, από την αρχή του έτους, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στοχεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δράσεις και τις ενέργειές μας προς την κατεύθυνση της πλήρους ενσωμάτωσης των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να εκσυγχρονίσουμε τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας με νέες υπηρεσίες, όπως αυτές του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου», πρόσθεσε.

Η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση στην καθημερινότητα τους, αφού η ίδια έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση ενδοϋπηρεσιακά και με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες έτσι ώστε να ανταποκριθούν, στο πλαίσιο του εφικτού, στις προσδοκίες και τα αιτήματά τους.

Σειρά εκδηλώσεων για ενημέρωση κοινωνίας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η σειρά εκδηλώσεων που έχει καθιερωθεί συμβάλλει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για το θέμα, υπογραμμισε η κ. Ευαγγέλου.

Η κ. Ευαγγέλου ευχαρίστησε τους εθελοντές που συμβάλλουν με ζήλο και ανιδιοτέλεια σε αυτό το έργο, συνδράμοντας παράλληλα στο έργο του υφυοπυργείου, που είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση.

Θερμά συγχαρητήρια έδωσε επίσης στον κ. Σάββα Χριστοδούλου, Πρόεδρο του Συνδέσμου, και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με την πολλαπλή σκλήρυνση.

«Ο ρόλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, διότι με τις υπηρεσίες στήριξης που παρέχει στα άτομα και τις οικογένειές τους συμβάλλει ουσιαστικά στην άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αντιμετωπίζει την περιθωριοποίησή τους και ενισχύει την ενεργότερη συμμετοχή τους», τόνισε. 

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα